Ciasto czekoladowe z kawą

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-12-13
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe z kawą
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe z kawą

Składniki:

Przygotowanie:

Z kawy, cukru , kakao i margaryny ugotować czekoladę ( wszystko razem rozpuścić w garnku na małym ogniu), wystudzić.

Do wystudzonego płynu dodać jajka i mąkę z proszkiem, zmiksować.


Podana ilość to porcja na dużą blachę, z połowy porcji wychodzi keksówka. Piec w temp. 180 stopni, około godziny. Upeczone ciasto polać czekoladą.

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Ashira, 2009-12-13 19:46:03
    Ashira
    mam pytanie odnośnie tego czy jest to ciasto z ciężkich i wilgotnych czy raczej suche, bardziej biszkoptowe?
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-20 13:44:00
    malinka118
    4
    Odmiana popularnego murzynka. U mnie wyszło wilgotne, następnym razem dam mniej kawy.
  • elianka, 2009-12-21 21:18:08
    elianka
    Ciasto jest średnio wilgotne po upieczeniu, ale bardzo wolno wysycha. pozostaje "świeże" nawet po czterech dniach ( o ile dotrwa)
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-13 09:06:40
    Berlinianka
    1
    Zrobię rodzince, są nałogowymi kawopijcami to im na pewno dogodzę
  • Ami, 2010-04-30 12:07:50
    Ami
    1
    Przepyszne i łatwe w wykonaniu ciasto. Taki kawowy murzynek.
  • klada, 2010-05-15 11:12:00
    klada
    Nie rozumiem jednego. Tą polewę co grzejemy rozdzielamy potem na pół, do jednej dodajemy jajka i mąkę z proszkiem i do piekarnika, a potem tą drugą połową polewamy?
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-30 13:01:40
    ewelline
    łatwe ciacho dodaje do ulubionych


    Jaka kawę lepiej dodać parzona, z ekspresu czy rozpuszczalna??
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-13 18:59:00
    ewelline
    1
    a wiec tak, ja popełniłam gafę, ponieważ dałam pól kostki margaryny. I zrobiłam w nie dużej tortownicy i wyszło nie za wysokie. Spodziewam się zakalca gdy dotarło do mnie ze dodałam za mało margaryny no ale nie wyszedł zakalec ciasto jest bardzo czekoladowe, smaczne i bardziej czekoladowe niż kawowe mimo ze jest szklanka kawy w nim ja dałam kawę rozpuszczalna taka bardzo mocna
  • ewelline, 2010-09-20 09:10:08
    ewelline
    zrobiłam to ciasto ostatnio po raz kolejny, dosalam cala kostkę margaryny kasi i wyszedł m zakalec nie wiem dlaczego
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-31 18:06:47
    Sensuel
    1
    Szkoda,że autorka nie odpowiedziała na żadne zadane jej pytanie.A to by nieco ułatwiło zrobienie tego ciasta.
    Mnie zakalec nie wyszedł.Za to ciasto które niby jest kawowe to jakoś kawy nie wyczułam,a dałam jej dość sporo.Poza tym jest wilgotne,ale mi się jakoś rozpada :/
    Zrobiłam ciasto w keksówce i z połowy porcji.No wiesz...za wysokie to ono nie jest,bo 1 szkl mąki na keksówkę to ciut mało jak na mój gust.
    Masę kakowo-kawową zrobiłam wg Twoich proporcji i potem podzieliłam,część do ciasta i część na polewę.
    Trochę kombinowania,ale ciasto zmaczne.Spodziewałam się szału kawy,a tu lipa.Delikatny posmaczek tylko...Być może moja kawa jakoś mało kawowa była .Także 4,5* daję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem