Cukinia w musztardzie

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2011-10-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia w musztardzie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cukinia w musztardzie

Składniki:

  • cukinia [2 szt.]
  • cukier [1 szklanka]
  • sól [2 łyżki] ( płaskie)
  • musztarda [5 łyżek]
  • ziele angielskie
  • woda [1 l]
  • liście laurowe [1 szt.]

Przygotowanie:

Cukinię obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić wydrążoną cześć na kawałki (wielkość nie ma znaczenia – zależy od wyobraźni). Włożyć do słoików – dodać po jednym liściu laurowym i dwa ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika. Przyrządzić zalewę – do miski (garnka) wlać litr zimnej wody, dodać 1 szklankę cukru, 2 płaskie łyżki soli, 5 łyżek musztardy. Całość wymieszać tak żeby musztarda, sól i cukier się rozpuściły. Słoki zakręcić i pasteryzować przez 3 minuty. I gotowe!
Cukinia musi trochę posiedzieć w słoikach zanim ją skonsumujemy :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dynia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką