Ziemniaki po żydowsku

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2011-10-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziemniaki po żydowsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziemniaki po żydowsku

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość)
  • mleko [0.5 l]
  • cebula [1 ]
  • marchew [2 szt.]
  • przyprawa warzywna [2 łyżki] (warzywko)
  • masło [1 łyżka]

Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaki kroimy w duże kostki, obraną marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i przekrawamy na 4 ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem tak żeby tylko przykryć ziemniaki (nie żeby pływały w tym). Dodać łyżkę masła. Całość gotować pod przykryciem (uwaga, żeby mleko nie wykipiało – co jakiś czas kożuch zbierać) aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Często mieszając. Później ziemniaki odcedzamy i voila. Podawać z marchewką i cebulką (jeśli ktoś lubi). Na końcu do garnka wsypać szczyptę vegety. Na talerzu można też vegetą je podsypać, jeśli ktoś lubi - dla smaku :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem