Mini kebabiny

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2011-10-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mini kebabiny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mini kebabiny

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso mielone wkładamy do miski – do niego dodajemy jajko, sól, pieprz, trochę bułki tartej, vegetę, przyprawę kebab-gyros. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Następnie przygotowujemy ser, który kroimy w średniej wielkości kulki – ja pokroiłam tak że wyszło mi 12 kostek. Kostki powinny być odpowiedniej grubości, żeby nie spadały (nie pękały) jak będziemy wbijać je na patyczki. Teraz wbijamy na wykałaczkę po 3 kostki sera w równomiernych odstępach. Ser oblepiamy przygotowanym wcześniej mięsem – tak żeby powstały zgrabne kulki (starajmy się zakryć cały ser, bo w przeciwnym razie dużo go wypłynie).

Kiedy już wszystkie kulki będą gotowe obtaczamy je w bułce tartej i posypujemy przyprawą kebab-gyros (im więcej przyprawy tym będą w smaku ostrzejsze).

Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i układamy przygotowane kebabiny.

Dokładny czas pieczenia jest mi nieznany, gdyż mój gazowy (o zgrozo!) piekarnik piecze różnie, zależnie od humoru. Zalecam zatem doglądanie ich jak kotletów mielonych – myślę że 180st. wystarczy. Podczas smażenia-pieczenia dobrze jest je obracać żeby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • klaudens, 2011-10-05 23:26:50
    klaudens
    1
    Fajny sposób na mięsko mielone, za którym nie przepadam. Tylko troszkę ten ser taki za bardzo roztopiony, może lepiej wsadzić do środka do mięska

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe