Pierś z kurczaka w cieście francuskim

autor: , kategoria: z drobiu, dodano: 2011-10-08
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki:

- gotowe ciasto francuskie (u mnie z Biedronki, jest także w Lidlu), takie którego nie trzeba już wałkować
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- około 300-400 g pieczarek
- pół papryki czerwonej
- połowa cebuli
- żółty ser
- żółtko do posmarowania ciasta z zewnątrz
- pieprz
- sól
- papryka w proszku
- oregano

Pierś kroimy wzdłuż na pół, posypujemy solą, pieprzem, papryką i oregano. Układamy na cieście, na jego środku, jedna pod drugą. Ciasto nacinamy po bokach na około 2 centymetrowe paseczki z każdej strony równolegle. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc wklejam wam prowizoryczny rysunek jak mniej więcej powinno to wyglądać.


Następnie obieramy, kroimy i smażymy pieczarki z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Kładziemy to na przygotowane piersi, a na to żółty ser. Można położyć w plastrze, można posypać startym. To już zależy od was :)
Następnie ciasto zwijamy na przemian jak chałkę. Raz jeden pasek z prawej strony, raz z lewej strony i tak do końca.
Całość kroimy na pół, między piersiami, tak aby powstały dwie osobne "pieczenie". Przygotowane dwie piersi w cieście, smarujemy z zewnątrz żółtkiem. Całość pieczemy w 195 stopniach na termoobiegu przez 30 do 40 minut.
Smacznego! :)

www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 17
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Migotka81, 2011-10-13 15:11:20
    Migotka81
    3
    Właśnie skończyliśmy konsumpcję Serdecznie polecam pycha!
  • lovelykate, 2011-10-15 00:01:10
    lovelykate
    Cieszę się, że ktoś skorzystał z przepisu i wyszło smaczne
    Komentarz
  • aleksaa, 2011-10-22 02:15:28
    aleksaa
    2
    przetestowałam dzisiaj i muszę przyznać że ten przepis jest rewelacyjny! Poczatkowo bałam się że 30-40 min to dla ciasta fr za długo... Jednak zdołałam je uchronić przed przypaleniem.
    Super udało mi się doprawić pieczarki z papryką i cebulą, mięso było mięciutkie, ciasto posypałam z góry odrobiną tymianku.
    Zdecydowanie polecam!
  • wilma 1, 2011-10-22 22:19:54
    wilma 1
    1
    Zrobiłam ,pięknie wygląda i znakomicie smakuje.Mięso soczyste,dobrze doprawione pieczarki powodują,że danie jest wyraziste w smaku.Przepis będzie często wykorzystywany w mojej kuchni ))
  • lovelykate, 2011-10-22 23:41:41
    lovelykate
    Strasznie mi miło i cieszę się, że komuś posmakowało
    Komentarz
  • vild, 2011-10-27 21:11:15
    vild
    fajnie wyglada
    a z czym to podajesz?
    Komentarz
  • lovelykate, 2011-10-27 23:15:47
    lovelykate
    Za pierwszym razem podałam to ziemniakami robionymi na patelni w przyprawach, ale było dla nas za dużo. Dlatego teraz podaję to z sałatką grecką
    Komentarz
  • layla_lbn, 2011-11-07 15:08:22
    layla_lbn
    3
    Przepyszne!! Właśnie zjadłam, tylko farsz trochę zmieniłam, dodałam orzechy zamiast papryki. I wygląda bosko, polecam!
  • kropka75, 2011-11-10 11:08:46
    kropka75
    1

    Super! Robiłam już parę razy, z różnym wkładem. Ale pieczarki, kurczak, ser i papryka to podstawa. Super jedzonko.
    Nie wymaga też wiele pracy, jeśli kupimy gotowe ciasto.
    Pycha.
  • motocomfort, 2011-11-13 07:30:13
    motocomfort
    1
    Pomysł superancki. Ja zamiast tych dodatków dodałam jedynie serek wymieszany z majonezem i świeżym przeciśniętym czosnkiem. Wyszły znakomite, chrupkie, soczyste i bardzo smaczne.
  • vild, 2011-11-13 13:17:23
    vild
    dzis robie... i mam nadzieje, ze wieczorem wrzuce piateczke
    Komentarz
  • vild, 2011-11-16 13:14:24
    vild
    2
    z przyjemnoscia daje 5*
    przepis przejrzysty a skladniki doskonale dobrane. radze okryc dodatkowo papierem, jesli ciasto przybierze kolorek, miesko musi swoje dojsc, wiec czasu nie da sie oszukac
    jest to fajna propozycja podania nieco "znudzonego" juz fileta z kurczaka. zgodnie z twoja rada podalam z salata i naprawde bylo bardzo sycace.
    polecam tym, ktorzy tak naprawde niskim kosztem i czasem, chca pozytywnie zaskoczyc gosci
  • Geranium, 2011-12-03 21:47:37
    Geranium
    Jadłam, i szczerze mogę polecić
    Komentarz
  • Silbia, 2011-12-14 18:05:23
    Silbia
    1
    Pychota! Proste i efektowne. Dzięki za przepis
  • Convallariaa, 2012-02-10 20:42:50
    Convallariaa
    A pierś z kurczaka surowa ma być włożona? Na pewno się zrobi w piekarniku?

    Komentarz
  • lovelykate, 2012-02-11 15:33:47
    lovelykate
    Pierś ma być surowa, zrobi się na pewno
    Komentarz
  • Convallariaa, 2012-02-11 16:25:26
    Convallariaa
    Dzięki Jutro wypróbuję
    Komentarz
  • Convallariaa, 2012-02-12 15:09:12
    Convallariaa
    1
    Wyszło, smakowało podałam z kuskusem. Nawet zawijanie mi wyszło
  • lovelykate, 2012-02-12 19:15:20
    lovelykate
    Bardzo się cieszę, że smakowało!
    Komentarz
  • kzabeczka, 2012-02-16 21:08:29
    kzabeczka
    1
    rewelacyjny pomysł jakaś odmiana właśnie się pieką i wyglądają pysznie
  • Apiska, 2012-03-06 21:26:18
    Apiska
    1
    robilismy dzis z okazji 1 rocznicy zaręczyn. Tż zachwycał się, ja mniej. Może dlatego, że jestem dośc wybredna ;P Ale pomysł b. ciekawy
  • sohee, 2012-03-20 01:09:49
    sohee
    -1
    Zrobiłam w sobotę na obiad, wyszło pyszne i sycące. Mięso z piersi wyjątkowo delikatne i soczyste dzięki zapieczeniu w cieście. Na pewno zrobię jeszcze nie raz.
  • haba haba haba, 2012-03-26 14:37:31
    haba haba haba
    1
    Rewelacja) Dziękuje za przepis i za inspirację. Dzięki Tobie miałam świetny niedzielny obiad bez godzin stania przy kuchni i tony brudnych garów)) A najlepsze w tym przepisie jest to, że można modyfikować. Następnym razem zrobię z kurczakiem, szpinakiem i fetą. Ciekawe, jak wyjdzie?
  • ChillShe, 2012-04-16 14:51:20
    ChillShe
    1
    Wyszło pyszne dzięki Tobie zaskoczyłam siebie, mojego Narzeczonego i co najważniejsze przyszłych teściów
    Smakuje wyśmienicie, niektórzy nawet stwierdzili, że podobnie jak pizza (może za sprawą 'przyprawy do pizzy' którą dodałam do pieczarek) Zapisuję do ulubionych
  • diablica90, 2012-04-22 21:29:08
    diablica90
    0
    Prosto i szybko!
    Zrobiłam dwie wersje - 1 zgodnie z przepisem , a 2 ze szpinakiem i fettą.
    Obie smaczne, choć chlopakowu smakowala bardziej ze szpinakiem
  • maja_s, 2012-04-24 19:23:34
    maja_s
    0
    zrobilam i o to moje spostrzezenia:

    moim zdaniem w przepisie brakuje wzmianki o tym azeby niezbyt ciasno zaplatac ciasto i pozostawic jakis "dolot" powietrza np. na koncach zeby po upieczeniu nie bylo mokre od kurczaka. (moje wlasnie takie sie zrobilo)
    a po drugie :
    konieczne jest przykrycie potrawy w trakcie pieczenia poniewaz wierzchnia warstwa po upieczeniu wg zalecen jest niesmaczna zbyt przypieczona.
    poza tym ok ale fanka nie jestem francuskiego ciasta chyba....
  • waniliowy_dzem, 2014-01-08 19:37:04
    waniliowy_dzem
    Bardzo lubie potrawy zawierajace piersc z kurczaka, dlatego napewno i ta wyprobuje
    Wtedy oczywiscie wroce tu aby ocenic Twoj pomysl
    Komentarz
  • martul, 2014-02-04 19:16:40
    martul
    0
    na przepis trafiłam już danwo zapisałam w ulubionych i....zapomniałam odgrzebałam ostatnio i wypróbowałam, pychotka
    kurczak jest soczysty i smaczny
    danie jest kaloryczne więc jako dodatek była jedynie sałatka

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 23
    a'la Tortilla z szynki i salaty
  • Mniam: 17
    Letni deser
  • Mniam: 2
    Truskawkowy torcik z tortilli
  • Mniam: 1
    Panna cotta z musem truskawkowym

Zamknij