Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-10-08
  • Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
    Mniam: 6
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki:

- gotowe ciasto francuskie (u mnie z Biedronki, jest także w Lidlu), takie którego nie trzeba już wałkować
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- około 300-400 g pieczarek
- pół papryki czerwonej
- połowa cebuli
- żółty ser
- żółtko do posmarowania ciasta z zewnątrz
- pieprz
- sól
- papryka w proszku
- oregano

Pierś kroimy wzdłuż na pół, posypujemy solą, pieprzem, papryką i oregano. Układamy na cieście, na jego środku, jedna pod drugą. Ciasto nacinamy po bokach na około 2 centymetrowe paseczki z każdej strony równolegle. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc wklejam wam prowizoryczny rysunek jak mniej więcej powinno to wyglądać.


Następnie obieramy, kroimy i smażymy pieczarki z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Kładziemy to na przygotowane piersi, a na to żółty ser. Można położyć w plastrze, można posypać startym. To już zależy od was :)
Następnie ciasto zwijamy na przemian jak chałkę. Raz jeden pasek z prawej strony, raz z lewej strony i tak do końca.
Całość kroimy na pół, między piersiami, tak aby powstały dwie osobne "pieczenie". Przygotowane dwie piersi w cieście, smarujemy z zewnątrz żółtkiem. Całość pieczemy w 195 stopniach na termoobiegu przez 30 do 40 minut.
Smacznego! :)

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 17 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Śniadanie na wynos 02 nasiona chia

Komentarze

  • Migotka81, 2011-10-13 15:11:20
    Migotka81
    3
    Właśnie skończyliśmy konsumpcję Serdecznie polecam pycha!
  • lovelykate, 2011-10-15 00:01:10
    lovelykate
    Cieszę się, że ktoś skorzystał z przepisu i wyszło smaczne
    Komentarz
  • aleksaa, 2011-10-22 02:15:28
    aleksaa
    2
    przetestowałam dzisiaj i muszę przyznać że ten przepis jest rewelacyjny! Poczatkowo bałam się że 30-40 min to dla ciasta fr za długo... Jednak zdołałam je uchronić przed przypaleniem.
    Super udało mi się doprawić pieczarki z papryką i cebulą, mięso było mięciutkie, ciasto posypałam z góry odrobiną tymianku.
    Zdecydowanie polecam!
  • wilma 1, 2011-10-22 22:19:54
    wilma 1
    1
    Zrobiłam ,pięknie wygląda i znakomicie smakuje.Mięso soczyste,dobrze doprawione pieczarki powodują,że danie jest wyraziste w smaku.Przepis będzie często wykorzystywany w mojej kuchni ))
  • lovelykate, 2011-10-22 23:41:41
    lovelykate
    Strasznie mi miło i cieszę się, że komuś posmakowało
    Komentarz
  • vild, 2011-10-27 21:11:15
    vild
    fajnie wyglada
    a z czym to podajesz?
    Komentarz
  • lovelykate, 2011-10-27 23:15:47
    lovelykate
    Za pierwszym razem podałam to ziemniakami robionymi na patelni w przyprawach, ale było dla nas za dużo. Dlatego teraz podaję to z sałatką grecką
    Komentarz
  • layla_lbn, 2011-11-07 15:08:22
    layla_lbn
    3
    Przepyszne!! Właśnie zjadłam, tylko farsz trochę zmieniłam, dodałam orzechy zamiast papryki. I wygląda bosko, polecam!
  • kropka75, 2011-11-10 11:08:46
    kropka75
    1

    Super! Robiłam już parę razy, z różnym wkładem. Ale pieczarki, kurczak, ser i papryka to podstawa. Super jedzonko.
    Nie wymaga też wiele pracy, jeśli kupimy gotowe ciasto.
    Pycha.
  • motocomfort, 2011-11-13 07:30:13
    motocomfort
    1
    Pomysł superancki. Ja zamiast tych dodatków dodałam jedynie serek wymieszany z majonezem i świeżym przeciśniętym czosnkiem. Wyszły znakomite, chrupkie, soczyste i bardzo smaczne.
  • vild, 2011-11-13 13:17:23
    vild
    dzis robie... i mam nadzieje, ze wieczorem wrzuce piateczke
    Komentarz
  • vild, 2011-11-16 13:14:24
    vild
    2
    z przyjemnoscia daje 5*
    przepis przejrzysty a skladniki doskonale dobrane. radze okryc dodatkowo papierem, jesli ciasto przybierze kolorek, miesko musi swoje dojsc, wiec czasu nie da sie oszukac
    jest to fajna propozycja podania nieco "znudzonego" juz fileta z kurczaka. zgodnie z twoja rada podalam z salata i naprawde bylo bardzo sycace.
    polecam tym, ktorzy tak naprawde niskim kosztem i czasem, chca pozytywnie zaskoczyc gosci
  • Geranium, 2011-12-03 21:47:37
    Geranium
    Jadłam, i szczerze mogę polecić
    Komentarz
  • Silbia, 2011-12-14 18:05:23
    Silbia
    1
    Pychota! Proste i efektowne. Dzięki za przepis
  • Convallariaa, 2012-02-10 20:42:50
    Convallariaa
    A pierś z kurczaka surowa ma być włożona? Na pewno się zrobi w piekarniku?

    Komentarz
  • lovelykate, 2012-02-11 15:33:47
    lovelykate
    Pierś ma być surowa, zrobi się na pewno
    Komentarz
  • Convallariaa, 2012-02-11 16:25:26
    Convallariaa
    Dzięki Jutro wypróbuję
    Komentarz
  • Convallariaa, 2012-02-12 15:09:12
    Convallariaa
    1
    Wyszło, smakowało podałam z kuskusem. Nawet zawijanie mi wyszło
  • lovelykate, 2012-02-12 19:15:20
    lovelykate
    Bardzo się cieszę, że smakowało!
    Komentarz
  • kzabeczka, 2012-02-16 21:08:29
    kzabeczka
    1
    rewelacyjny pomysł jakaś odmiana właśnie się pieką i wyglądają pysznie
  • Apiska, 2012-03-06 21:26:18
    Apiska
    1
    robilismy dzis z okazji 1 rocznicy zaręczyn. Tż zachwycał się, ja mniej. Może dlatego, że jestem dośc wybredna ;P Ale pomysł b. ciekawy
  • sohee, 2012-03-20 01:09:49
    sohee
    -1
    Zrobiłam w sobotę na obiad, wyszło pyszne i sycące. Mięso z piersi wyjątkowo delikatne i soczyste dzięki zapieczeniu w cieście. Na pewno zrobię jeszcze nie raz.
  • haba haba haba, 2012-03-26 14:37:31
    haba haba haba
    1
    Rewelacja) Dziękuje za przepis i za inspirację. Dzięki Tobie miałam świetny niedzielny obiad bez godzin stania przy kuchni i tony brudnych garów)) A najlepsze w tym przepisie jest to, że można modyfikować. Następnym razem zrobię z kurczakiem, szpinakiem i fetą. Ciekawe, jak wyjdzie?
  • ChillShe, 2012-04-16 14:51:20
    ChillShe
    1
    Wyszło pyszne dzięki Tobie zaskoczyłam siebie, mojego Narzeczonego i co najważniejsze przyszłych teściów
    Smakuje wyśmienicie, niektórzy nawet stwierdzili, że podobnie jak pizza (może za sprawą 'przyprawy do pizzy' którą dodałam do pieczarek) Zapisuję do ulubionych
  • diablica90, 2012-04-22 21:29:08
    diablica90
    0
    Prosto i szybko!
    Zrobiłam dwie wersje - 1 zgodnie z przepisem , a 2 ze szpinakiem i fettą.
    Obie smaczne, choć chlopakowu smakowala bardziej ze szpinakiem
  • maja_s, 2012-04-24 19:23:34
    maja_s
    0
    zrobilam i o to moje spostrzezenia:

    moim zdaniem w przepisie brakuje wzmianki o tym azeby niezbyt ciasno zaplatac ciasto i pozostawic jakis "dolot" powietrza np. na koncach zeby po upieczeniu nie bylo mokre od kurczaka. (moje wlasnie takie sie zrobilo)
    a po drugie :
    konieczne jest przykrycie potrawy w trakcie pieczenia poniewaz wierzchnia warstwa po upieczeniu wg zalecen jest niesmaczna zbyt przypieczona.
    poza tym ok ale fanka nie jestem francuskiego ciasta chyba....
  • waniliowy_dzem, 2014-01-08 19:37:04
    waniliowy_dzem
    Bardzo lubie potrawy zawierajace piersc z kurczaka, dlatego napewno i ta wyprobuje
    Wtedy oczywiscie wroce tu aby ocenic Twoj pomysl
    Komentarz
  • martul, 2014-02-04 19:16:40
    martul
    0
    na przepis trafiłam już danwo zapisałam w ulubionych i....zapomniałam odgrzebałam ostatnio i wypróbowałam, pychotka
    kurczak jest soczysty i smaczny
    danie jest kaloryczne więc jako dodatek była jedynie sałatka
  • Wr, 2014-07-31 13:43:40
    Wr
    Robię podobne i są bardzo dobre.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe