Składniki:
- ser twarogowy [0.5 kg]
- kakao [4 łyżki] (płaskie)
- herbatniki [30 szt.]
- żółtko z jajka [2 szt.]
- masło [0.5 kostki]
- cukier puder [100 g]
- budyń czekoladowy [2 op.]
- cukier [10 łyżek]
- wiórki kokosowe
- cukier waniliowy [1 op.]
- śmietana kwaśna [10 łyżek] (18%)
Przygotowanie:
Twaróg zmielić. Masło, żółtka i cukier puder utrzeć na jednolitą masę. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zmielony twaróg i ponownie wymieszać. Masę podzielić na pół, do jednej z nich wsypać kakao i wymieszać. Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej w następujący sposób:
###
###
###
###
###
Tak ułożone herbatniki posmarować całą masą kakaową. Ułożyć kolejne 15 herbatników na masie w taki sam sposób, jak pokazany wyżej. Na środkowy pas herbatników wyłożyć masę waniliową. Ciasto złożyć tak, aby boczne pasy herbatników utworzyły trójkąt. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
POLEWA:
Śmietanę 18% rozpuścić wraz z cukrem na małym ogniu. Dodać oba opakowania budyniu i mieszkać, aż nie będzie grudek. Jeszcze ciepłą wylać na ciasto i ewentualnie rozsmarować. Posypać całość wiórkami kokosowymi. Wstawić na godzinę do lodówki, żeby polewa zastygła.
Polecany film:
Śniadanie na wynos 02 nasiona chia
Komentarze