Chatka Puchatka

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2011-10-09
  • Chatka Puchatka

Składniki:

  • ser twarogowy [0.5 kg]
  • kakao [4 łyżki] (płaskie)
  • herbatniki [30 szt.]
  • żółtko z jajka [2 szt.]
  • masło [0.5 kostki]
  • cukier puder [100 g]
  • budyń czekoladowy [2 op.]
  • cukier [10 łyżek]
  • wiórki kokosowe
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • śmietana kwaśna [10 łyżek] (18%)

Przygotowanie:

Twaróg zmielić. Masło, żółtka i cukier puder utrzeć na jednolitą masę. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zmielony twaróg i ponownie wymieszać. Masę podzielić na pół, do jednej z nich wsypać kakao i wymieszać. Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej w następujący sposób:

###
###
###
###
###

Tak ułożone herbatniki posmarować całą masą kakaową. Ułożyć kolejne 15 herbatników na masie w taki sam sposób, jak pokazany wyżej. Na środkowy pas herbatników wyłożyć masę waniliową. Ciasto złożyć tak, aby boczne pasy herbatników utworzyły trójkąt. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

POLEWA:

Śmietanę 18% rozpuścić wraz z cukrem na małym ogniu. Dodać oba opakowania budyniu i mieszkać, aż nie będzie grudek. Jeszcze ciepłą wylać na ciasto i ewentualnie rozsmarować. Posypać całość wiórkami kokosowymi. Wstawić na godzinę do lodówki, żeby polewa zastygła.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Sałatka z orzechami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem