Ciasto karmelowo-brzoskwiniowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2011-10-11
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto karmelowo-brzoskwiniowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto karmelowo-brzoskwiniowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto karmelowo-brzoskwiniowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto karmelowo-brzoskwiniowe

Składniki:

Przygotowanie:

Jest pyszne i łatwe. Ma mięciutką, kremową konsystencję dzięki jogurtowi i wspaniale pachnie karmelizowanym brązowym cukrem. Soczyste brzoskwinie dopełniają całość.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Okrągłą blaszkę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Roztapiamy 50 g masła i wlewamy do blaszki. Oprószamy brązowym cukrem. Brzoskwinie myjemy, kroimy na grube plastry lub połówki i układamy na dnie blachy.

Masło ucieramy z miałkim cukrem oraz skórką cytrynową na jasną, kremową masę. Stopniowo dodajemy jajka, mieszając po każdej porcji - ciasto może być grudkowate, ale po dodaniu mąki nabierze gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z jogurtem. Gdy używamy brzoskwiń z puszki możemy dodać trochę soku z brzoskwiń. Wymieszać i przełożyć do blaszki. Wyrównać powierzchnię.

Piec 70-75 minut, do momentu, gdy ciasto nie przykleja się już do szpikulca ( lub do około 85 minut).
Wyjąć i studzić w blaszce przez 30 minut, po czym przełożyć na metalową podstawkę.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • sol4ever, 2011-10-11 22:39:19
    sol4ever
    Jutro piekę Twoje ciasto, wtedy też wystawię ocenę, ale bez próbowania mogę powiedzieć, że wygląda wspaniale. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się co zrobić z puszką brzoskwiń która jeszcze od Wielkanocy leży w kuchennej szafce Rozumiem, że po upieczeniu odwracamy po prostu ciasto do góry dnem?
    Komentarz
  • La Monica, 2011-10-12 11:59:58
    La Monica
    Tak, odwracamy ciacho do góry nogami
    Mam nadzieję, że się uda i będzie smakować
    Skoro dajesz brzoskwinie z puszki (bez skórki) to nie powinno ciacho nabrać fioletowego odcieniu - bo naturalna skórka "farbuje"
    Komentarz
  • sol4ever, 2011-10-12 15:34:51
    sol4ever
    Jeszcze jedno bo właśnie zabieram się do pieczenia (mam nadzieję, że zdarzysz jeszcze odpowiedzieć;( )
    Na jakich ustawieniach piekarnika najlepiej będzie je piec? Góra-dół? Z wentylacją? Będę wdzięczna za odpowiedź
    Komentarz
  • La Monica, 2011-10-13 10:29:54
    La Monica
    Już pewnie upiekłaś Ale dopiszę- na środku, bez wentylacji. Góra ciacha będzie mocno przyrumieniona ale nie powinna się przypalić.
    Komentarz
  • blysk_w_oku, 2011-10-13 11:08:02
    blysk_w_oku
    Ale mi się spodobał przepis! Czekam jeszcze jakie spostrzeżenia sol4ever napisze i pomysł na niedzielne ciacho już mam ocenię po skosztowaniu
    Komentarz
  • sol4ever, 2011-10-13 16:25:25
    sol4ever
    0
    Świetny przepis na przepyszne ciasto. Łatwe w przygotowaniu zwłaszcza według tak dokładnie przedstawionego przepisu. Czas pieczenia określony idealnie- sama piekłam 75min + 5 min w wyłączonym piekarniku. Na początku po wyjęciu z blachy wystraszyłam się, że spód się nie dopiekł bo ze spodu wypłynął sok z brzoskwiń, ale po odwróceniu ciasta, kiedy poleżało jeszcze pół godz, nadmiar soku wsiąknął do ciasta. Zamiast brązowego cukru użyłam normalny biały ale tak czy inaczej wyszło pysznie! Polecam.
    Załączam zdjęcie mojego wypieku
  • La Monica, 2011-10-14 08:58:57
    La Monica
    Super wyszło! Jak widzisz mi też sok wycieknął z brzoskwiń, tylko u mnie zmienił kolor na fioletowy bo skórka zafarbowała Następnym razem polecam z brązowym cukrem, bo pachnie wtedy wspaniale. Cieszę się, że smakowało
    Komentarz
  • sol4ever, 2011-10-14 19:58:00
    sol4ever
    A tak na marginesie chciałam jeszcze dodać, że ten przepis na ciasto zagości u mnie na stałe bo dawne nie trafiłam na tak odpowiadający mi smak samego 'ciasta'. Będę próbowała robić je też z innymi owocami
    Komentarz
  • La Monica, 2011-10-17 09:47:07
    La Monica
    Też jestem ciekawa jak będzie smakowało z innymi owocami np. śliwkami lub jabłkami Warto eksperymentować!
    Komentarz
  • monykaa, 2011-10-24 13:11:51
    monykaa
    mi wyszedł zakalec- ... niemniej zjadliwy
    smaczne (dla mnie trochę za słodkie) i radziłabym dać jednak połówki brzoskwiń(u mnie były z puszki) ,żeby ich smak był bardziej wyczuwalny

    zrobię jeszcze jedno podejście ale tym razem dam ananasa

    p.s. piekłam w foremce 26cm i wyszło fajne,wysokie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe