Zupa koperkowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2011-10-11
  • Zupa koperkowa

Składniki:

  • koperek [1 pęczek]
  • ziemniaki (a to wedle uznania)
  • por (ja tam pół)
  • cebula (i tu pół, bo pół pora dopełni)
  • jogurt naturalny [1 ] (1 kubeczek- jogurt lżejszy niż śmietana)
  • bulion warzywny

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i w drobną kostkę kroimy. Pora i cebulę w piórka siekamy. To na patelnię na małej ilości tłuszczu podsmażyć. Ilość ziemniarów dowolna. Im więcej tym gęściej. Podsypałam solą i się smaży aż por i cebula mi zmiękną :) Zmiękły- to do gara i bulionem warzywnym ok.1 litr (użyłam z kostki, bo szybciej) W niewielkiej ilości bulionu o letniej temp. "rozbełtać" jogurt i do gara. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaczku. Ja dałam pieprz i szczypty 2 papryki słodkiej.

Ciekawostka: miałam resztkę sałaty masłowej ten środeczek. posiekałam w paseczki i dodałam podczas gotowania i było pyszne.

A podaję z podpieczoną na patelni kiełbasą białą pokrojoną w plasterki.

Smacznego życzę i mam nadzieję, że kogoś skusi :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa szczawiowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe