Kremowa zupa pomidorowa z drobiowymi pulpecikami

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2011-10-12
  • Kremowa zupa pomidorowa z drobiowymi pulpecikami

Składniki:

  • udka kurczaka [2 szt.]
  • pomidory (pomidorki całe bądź krojone z puchy)
  • cebula [2 szt.]
  • czosnek
  • marchew
  • jogurt naturalny (lub inne coś do zabielenia ilość wg gustu i smaku)
  • jajka [1 szt.]
  • przyprawy (tu bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, ostra, pieprze, sole)
  • koncentrat pomidorowy [1 ] (mała puszeczka)

Przygotowanie:

Zupka krem jak najbardziej robiona na "wyczucie" :) Udka gotujemy (zbieramy szumy to wiadome :)) razem z liściem laurowym, zielem angielskim 1 cebulą i 2 ząbkami czosnku oraz marchewką (ja daję 2).

Się gotuję- więc my- 2 cebule siekamy w kostkę na patelnię do tego pomidory z puszki i po jakimś czasie koncentrat to doprawiamy paprykami, bazylią, pieprzem i trochę solę ciut słodzę. Czosnek też przez pracę przeciśnięty tam idzie. I tu na wyczucie jak kto woli/lubi/toleruje.

Zaglądamy do bulionu się ugotowało- wyciągamy mięsiwo i wszystko i skórę i mięso obieramy i do michy czystej-osobnej dajemy.
Sprawa pulpetów: mięsko rozdrabniamy (fajnie jak jest taki specjalny "wiertaljot" od tego, bo nożem to długa droga ;p Dalej jajo, sól, pieprz, buła tarta i do mąki i trasa- "patelnia" i to smażyć na rumiano :) Nie dodaję cebuli i innych klimatów, bo zupa sama w sobie jest charakterna a pulpeciki to taka łagodna odskocznia w niej.

Wracając do sprawy zupy: wyciągamy te wszelakie listki, ziela angl. czosnki i cebula i marchew zostają. Dodajemy nasze pomidory i jeszcze chwilę gotujemy i doprawiamy jak trzeba (ja zawsze, ba zawsze mi czegoś mało) a teraz ino zabielić i zmiksować na gładko.

Ciekawostka: do pomidorów z patelni dodałam 2 goździki- aromatycznie się zrobiło, a czasem jak mam to pomidorki z czerwoną papryką dodatkowo smażę- na bogato.

Podaję zupkę wrzucam pulpetki ze trzy- cztery i posypuję serem żółtym listek bazylii bądź nać z pietruchy i gotowe.

Ilość bulionu to jakieś ok. 0,75- 1 l (ale to wg wyczucia- zależy od ilości pomidorów i konsystencji, intensywności jakie chcemy uzyskać)

Pożywne i rozgrzewa!

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Komentarze

  • Lilka81, 2014-01-10 14:05:01
    Lilka81
    1
    Ja bym dodała jeszcze grilowaną paprykę czerwoną, zmiksować ją z ugotowaną marchewką, pomidorami, selerem + zioła i przyprawy do smaku. Genialny smak uzyskamy.. no i konsystencję - Polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką