Kartoflanka, zimowa zupa ziemniaczana

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kartoflanka, zimowa zupa ziemniaczana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kartoflanka, zimowa zupa ziemniaczana

Składniki:

Przygotowanie:

Włoszczyznę, ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować z przyprawami.Gotować do miękkości.

Kiedy zupa będzie już ugotowana na miękko, warto włożyć do niej blender ręczny ("Żyrafę") i odrobinę zmiksować, żeby nabrała zawiesistości.

Boczek pokroić i przysmażyć z cebulką na złoty kolor połączyć z zupą, doprawić do smaku.

W formie zupy- krem też smakuje nieźle, ale ja wolę drobinki warzyw i mięska.


Zabielić można w garnku, albo podać z kleksem śmietany w talerzu.

Podawać posypaną serem i zieloną pietruszką.

    Śr. ocena: 4.79 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • malinka118, 2009-12-20 13:42:27
    malinka118
    1
    Bardzo lubię tę zupę. Ale wolę w wersji bez używania blendera.
  • Eowina1818, 2009-12-20 16:16:43
    Eowina1818
    0
    bardzo konkretna zupa! pewnie można się najeść i to ze smakiem
  • Wenila, 2010-01-05 23:20:58
    Wenila
    1
    zupki zawsze powinny zasłużyc na dobrą ocenę, samo zdrowie, jednak zdecydowanie nie przepadam za zmiksowanymi warzywami
  • zlosliwiec, 2010-01-07 22:48:18
    zlosliwiec
    1
    Miksowana czy nie, zupka jest zawodowa i polecam ją gorąco. Ja tylko nie posypuję zupy zielonym, ale to już☠moja prywatna fiksacja
  • Berlinianka, 2010-02-23 01:07:59
    Berlinianka
    0
    Złoś ją zrobił, bo ma ziemniaki w składzie, haha
    Mój tata taką robi, to też fan kartofli Ale jej nie miksuje, to za nowoczesny pomysł dla niego.
    Smaczna jest, a jakże!
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:51:06
    EwcIaKIcIA
    Trzeba bedzie spróbować. uwielbiam wszelakie zupki
    Komentarz
  • the rock, 2010-07-31 12:16:14
    the rock
    4
    Ja miksuję wszystkie skadniki na gładką masę.
    Wlewam do małych miseczek, na to łyżka śmietany (bądz jogurtu naturalnego), posypuję grzankami które sama robię w piekarniku z czerstwego chlebka pokrojonego w kostkę. Na grzanki spieczony boczek i odrobina gałki muszkatołowej startej na tarce
    Tak jadłam w Bułgarii i tak jem w domu)
  • Yoriko, 2012-11-16 16:17:05
    Yoriko
    0
    Nawet dobra ta zupka. Jak nie ma nic w domu a jest siatka ziemniaków to jest najlepszy przepis na jedzenie. Nie miksowałam bo nie mam takiego sprzętu ale ziemniaki rozgotowałam wiec prawie jak miksowane

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem