pyszna pizza

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2011-10-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pyszna pizza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pyszna pizza
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pyszna pizza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pyszna pizza
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! pyszna pizza
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! pyszna pizza
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pyszna pizza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pyszna pizza

Składniki:

  • Cisto
  • mąka [0.5 kg]
  • drożdże [0.333 kostki]
  • oliwa lub olej (trochę)
  • ciepłe mleko [0.25 szklanki] (trochę mniej)
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • woda [250 ml] (ile ciasto przyjmie)
  • Dodatki - kolejność dodawania
  • przecier pomidorowy (do posmarowania ciasta)
  • przyprawa do pizzy
  • pieprz [1 szczypta]
  • sól [1 szczypta]
  • ser żółty lub mozarella (wg potrzeby)
  • pieczrki [4 szt.] (surowe)
  • boczek [6 plastrów]
  • wędlina [6 plastrów]
  • czosnek [3 ząbki] (pociąć wzdłuż jak pieczarki)
  • papryka czerwona [0.5 szt.] (pokroić w cienkie paski)
  • cebula [0.5 szt.] (pokroić w cieniutkie paski)
  • sos czosnkowy
  • śmietana [3 łyżki]
  • majonez kielecki [1 łyżka]
  • ząbek czosnku [1 ząbek] (wycisnąć)

Przygotowanie:

Wykonanie:
składniki na ciasto połączyć ze sobą - drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystko wyrabiać, cały czas dolewając wodę (niekiedy mniej niż 250ml) aż do momentu, gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.

Ja wyrabiałam w robocie kuchennym - wygoda:-) Ciasto powinno się odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godz. Ja przykryłam czystą ściereczką i wsadziłam pod kołdrę. Ciasto rośnie mega wielkie. Ciasto można podzielić na dwie mniejsze części.

Ciasto można rozwałkować, lub formować rękami. Ja wyłożyłam ciasto na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na brzegi wkładałam paski żółtego sera i zawijałam ciasto.


Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy przyprawą do pizzy oraz odrobiną soli. Wykładamy resztę składników - podanych w kolejności (patrz przy wymienionych składnikach).


Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę - u mnie 250*C i wkładamy ciasto na 10 min. Kawałki ciasta polewamy zrobionym sosem czosnkowym i wszamanko :-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl- Pizza na cieście bezglutenowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką