Czeska zupa czosnkowa

autor: , kategoria: zupy, kuchnia czeska , dodano: 2011-10-14
  • Czeska zupa czosnkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Czesi zazwyczaj w poniedziałki serwują zupę czosnkowa,
która robią na niedzielnym rosołku :)

Tak wiec do przygotowania zupy czosnkowej potrzebny nam jest rosół,
bez mięsa i kości.
Jeżeli w rosole znajdują się warzywa,typu cebula, pietruszka, rzodkiewka, seler, itd zostawiamy je.

Obieramy i kroimy czosnek, ilość wedle uznania.
Ja zazwyczaj daje 2 małe główki.
Czosnek wrzucamy do rosołu.
Doprawiamy sola,pieprzem bądź innymi ziołami wedle uznania.

Cała zimną zupę wraz z warzywami i czosnkiem przelewamy do robota kuchennego i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.

W tym czasie kroimy chlebek w kosteczki i podsmażamy na oliwie z oliwek.

Wrzącą zupę wlewamy do miseczek, wbijamy jajko, posypujemy grzankami oraz startym żóltym serem.

SMACZNEGO :)



UWAGA!
Dla osób,które nie lubią jajka w postaci można powiedzieć surowej, proponuje wbić 2-3 jajka do zupy podczas miksowania.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe