Zupa pomidorowa

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2011-10-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa

Składniki:

Przygotowanie:

Polecam, jeśli ktoś chciałby ją jeszcze urozmaicić, dodać listka laurowego i ziele angielskie, a łodygę selera zastąpić kawałkiem korzenia. Zupa nabierze wtedy troszkę innego smaku i aromatu. Co kto lubi!

Pomidory kroimy na kawałki i dusimy w rondelku pod przykryciem, aż się rozpadną (tj. 10-15 minut).

Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego starte na tarce z grubymi oczkami marchewkę i pietruszkę. Wrzucamy łodygę selera.

Uduszone pomidorki wrzucamy na sitko i przecieramy prosto do zupy, resztki (tj. skórki, pestki) wyrzucamy.

Do zupy dodajemy przecier, gotujemy 10 minut. Odlewamy szklankę zupy, studzimy i łączymy ze śmietanami. Wyłączamy cały garnek zupy, aby nieco ostygła. W tym czasie "wyławiamy" łodygę selera, aby nam nie przeszkadzała przy nalewaniu na talerz ;) Gdy zupa przestygnie (kilkanaście minut) wlewamy ostrożnie śmietanę, uważając aby się nie ścięła (można wlewać ją przez małe sitko, aby nie było grudek). Na koniec zupę doprawiamy.

Podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Rossi, 2012-05-14 16:10:11
    Rossi
    1
    Zupa na bulionie/rosołku i ze świeżych pomidorów (ew. pomidorów z puszki) jest najlepsza, bez porównania z tą na koncentracie odkąd spróbowałam tylko taką robię
    P.S. to już kolejny przepis od Ciebie, który mi smakuje na pewno będę próbowała kolejne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem