Ciasto ucierane biało-czarne z owocami

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2011-10-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto ucierane biało-czarne z owocami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto ucierane biało-czarne z owocami

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto długo utrzymuje świeżość! Można go przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Gorąco polecam, jest proste i pyszne :)

Przepis na dużą, prostokątną blachę.

Masło/margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jaju, za każdym razem ucierając. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem. Ciasto będzie gęste ale takie, aby dało się ucierać mikserem (gdyby się opierało,można dodać więcej mleka).

Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta wykładamy do blaszki, wyrównujemy wierzch. Do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy dokładnie.

Na jasne ciasto wykładamy umyte i oczyszczone owoce (jabłka kroimy w kostkę, śliwki w połówki, gruszki w plastry, truskawki całe).

Przykrywamy owoce ciemnym, kakaowym ciastem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.


Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • pysiamn, 2011-10-28 14:39:26
    pysiamn
    pysznie się prezentuje dodaje do ulubionych będzie czekało w kolejce
    Komentarz
  • asiczkaPL, 2011-11-01 10:19:21
    asiczkaPL
    1
    przepyszne takie jak lubięzrobiłam ze śliwkami... zeszło w jeden dzień chociaż duże
  • lukrecja222, 2011-11-01 13:12:39
    lukrecja222
    Idę piec! Tego właśnie było mi trzeba! Proste, szybkie ciasto jak nie ma się żadnych wymyślnych składników w domu
    Komentarz
  • lukrecja222, 2011-11-02 16:07:05
    lukrecja222
    1
    Bardzo dobre, ładnie wyrosło, ale moje nie ma takiego ładnego koloru tego jasnego ciasta...
  • La Monica, 2011-11-10 09:33:51
    La Monica
    Cieszę się, że smakowało

    Lukrecjo- a jaki ma mieć kolor ? Jest takie blado-żółtawe, jak zwykłe jasne ciasto
    Komentarz
  • blanx, 2012-05-06 18:16:08
    blanx
    1
    Pyszota! Zrobiłam z jabłkami, niebo w gębie, ciasto urosło duże i było "puchate", mniami! P.S. moja mama podkradła przepis i zrobi to ciasto niebawem, bo tak jej smakowało
  • imitate, 2013-03-02 16:28:01
    imitate
    0
    Zrobiłam. U mnie z jasnego i ciemnego ciasta zrobiły się zygzaki i brak było tego efektu pół na pół. Pewnie dlatego, że konsystencja ciasta nie była tak gęsta jak u Ciebie ale i tak ładnie wygląda i zapewne smakuje )
  • Agnieszka74R, 2015-07-29 13:20:48
    Agnieszka74R
    0
    Aż musiałam się zarejestrować Często szukam nowych przepisów w necie, nie zawsze wszystkie się udają, ale Twój jest naprawdę smakowity. Zrobiłam z brzoskwiniami, akurat dostałam je od mamy. Ciasto udało się doskonale. Polecam goraco ten przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem