Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao

autor: , kategoria: dania z ryżu, kuchnia indyjska , dodano: 2011-10-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z nerkowcami i papryką - Pulao

Składniki:

  • ryż [1 szklanka]
  • orzechy nerkowca [50 g] (1/3-1/2 szklanki wg uznania)
  • kardamon
  • kurkuma
  • groszek zielony [0.333 szklanki]
  • sól - płaska łyżeczka
  • olej [1 łyżka]
  • woda [2 szklanki]
  • papryka czerwona [1 szt.]

Przygotowanie:

*Na patelnię lub rondel wlej łyżkę oleju, wsyp kardamon i kurkumę- po pół łyżeczki mnie więcej.
* Wsyp orzechy , smaż chwilę alby się zarumieniły a nie spaliły.
* Wrzuć pokrojoną w paski paprykę. Smaż 3-4 minuty.
*Wsyp ryż, przemieszaj, odczekaj chwilę aż ryż zrobi się przeźroczysty.
*Zalej wszystko wodą,wsyp groszek i sól zamieszaj.
*Przykryj patelnię pokrywką .
Kiedy potrawa zacznie się gotować zmniejsz gaz. Nie dotykaj już łyżki-jeśli nie będziesz mieszać to ryż nie przywrze do dna patelni. Czas gotowania to mniej więcej 10 minut. Danie jest gotowe kiedy ryż całkowicie wchłonie wodę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Jak przytyć? Krótkie wideo z poradami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe