Ciasto Snickers

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2011-10-27
  • Mniam: 45
    Mniam zdjęcie! Ciasto Snickers
    Mniam: 45
    Mniam zdjęcie! Ciasto Snickers
  • Mniam: 9
    Mniam zdjęcie! Ciasto Snickers
    Mniam: 9
    Mniam zdjęcie! Ciasto Snickers
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Ciasto Snickers
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Ciasto Snickers

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto Snickers , bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast.

Próbowałam i degustowałam wiele wersji nieskromnie powiem, że ta jest najlepsza :)

Połączenie dwóch miodowych ciast, warstwy orzechowo-miodowej, pysznego waniliowego kremu i polewy czekoladowej po prostu musi smakować wyjątkowo. Polecam wszystkim łasuchom.



Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść, proces nieco pracochłonny ale cierpliwości. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15-18 minut w 180oC.



Warstwa orzechowo-karmelowa:

Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać.

Resztą ciasta wylepić wylepić drugą formę. Rozsmarować na surowym jeszcze cieście warstwę orzechową. Piec razem około 15-18 minut w 200oC. Wystudzić.



Krem:

Połowę mleka tj jakieś 600ml na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać budynie waniliowe, cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę budyniową.

Krem nałożyć na to ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu).



Polewa:

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Polać ciasto.



Wstawić do lodówki na całą noc, najlepiej smakuje na drugi dzień.

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • pysiamn, 2011-10-27 21:20:50
    pysiamn
    skasowało mi w składnikach krem

    Podaje tutaj składniki:

    Ciasto:

    3 szklanki mąki

    2 jajka

    100 g masła

    2 łyżki miodu

    1 łyżeczka sody

    1 szklanka cukru



    Warstwa orzechowa:

    100 g masła

    2 łyżki miodu

    ½ szklanki cukru

    300 g posiekanych orzechów włoskich



    Krem:

    1,2 l mleka

    2 opakowania budyniu waniliowego

    ¾ szklanki cukru

    2 cukry waniliowe

    1,5 łyżki mąki pszennej

    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    200 g masła



    Polewa:

    200 g czekolady mlecznej

    100 g margaryny Kasia

    lub gotowa polewa
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-10-29 14:04:07
    Sensuel
    Wygląda bosko!!!
    Komentarz
  • czarna_kawa80, 2011-10-30 10:48:30
    czarna_kawa80
    mam pytanie czy orzechy nie powinny byc ziemne ??
    Komentarz
  • pinaplesss, 2011-10-30 22:07:41
    pinaplesss
    słuszna uwaga, z orzechami włoskimi to nie snickers, zastąpie je ziemnymi
    chętnie wypróbuje przepis
    Komentarz
  • pysiamn, 2011-10-31 09:19:34
    pysiamn
    czarna kawo ja robiłam z włoskimi
    Komentarz
  • katiakatja, 2011-11-02 18:21:09
    katiakatja
    wygląda fajnie, tylko ta margaryna
    Komentarz
  • klaudens, 2011-11-04 13:34:39
    klaudens
    obłędnie wygląda, musi być takie pyszne
    Komentarz
  • misiarysia, 2011-11-04 18:37:02
    misiarysia
    Aby ciasto było Snickersem, polewą musi być kajmak. Najprościej uzyskać go gotując zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego w garnku z wodą przez ok. 3 godziny.
    Komentarz
  • Lidzia007, 2011-11-06 22:37:04
    Lidzia007
    wygląda kusząco
    Komentarz
  • himalaya, 2011-11-09 20:35:32
    himalaya
    0
    Ciasto faktycznie dosc latwe ale czasochlonne. Niestety mnie te wszystkie warstwy sie rozlazily - moze dlatego, ze kremu budyniowego wyszlo bardzo duzo? W kazdym razie smaczne ale musze poracowac nad jego spoistoscia
  • kropka75, 2011-11-10 10:28:18
    kropka75
    2
    Nigdy nie odwracałam ciasta orzechami do dołu. I mam ich jakoś więcej.
    Widzę też inne proporcje. Ja na 2,5 szklanki mąki mam 200g margaryny. Może dlatego nie jest to u mnie proces pracochłonny, ciasto zagniatam w mig.

    A ogólnie jest pycha. Wczoraj piekłam właśnie. Uwielbiam!
  • Efijy, 2011-11-11 10:51:14
    Efijy
    Po pierwsze, nie sugerujcie się zdjęciem, bo tak Wasz Snickers nie będzie wyglądał. Po drugie, ten przepis nie jest dobry. Krem wypływa, ciasto twarde. Jedynie polewa jest dobra:P Ciasto, szczególnie to z orzechami nie można piec tak długo, bo potem go nie ukroisz!! Budynie powinny być raczej 3 albo więcej mąki, chyba że macie swój sprawdzony sposób na krem. Porażka!
    Komentarz
  • pysiamn, 2011-11-14 14:32:25
    pysiamn
    Efijy niezgadzam się z twym komentarzem ...zdjęcie jest mojego autorstwa przepis też z podanych proporcji mi taki własnie wychodzi !
    Komentarz
  • kropka75, 2011-11-15 15:00:12
    kropka75
    Trzy, a może siedem? Ja robię masę z jednego budyniu i jednej kostki masła, a ostatnio odjęłam nawet 1/4 kostki. Masy jest dość. U mnie wychodzi około pół cm i w zupełności wystarcza. Tu jest podwójna ilość składników to i masy dużo. Po co trzy budynie?
    Strasznie głupkowaty komentarz...
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-02-29 23:19:28
    pinaplesss
    1
    Ciasto przepyszne, stało się ulubionym mojego męża, znowu błaga, żebym je upiekła. Mi smakowało, ale do masy polecam dodać mniej mleka i masła, a ciasto piec krócej niż w przepisie, bo będzie twarde (choć to już pewnie kwestia piekarnika).
  • imitate, 2012-10-12 21:46:32
    imitate
    Przepis na ciasto dobry, ja dodałam trochę więcej mąki bo lepiło mi się do rąk.
    Masa orzechowo-karmelowa rozpłynęła mi z dwoma brzegami ciasta w piekarniku, więc miałam trochę kłopotu żeby odkleić je od papieru, następnym razem po prostu dam mniej margaryny lub więcej orzechów
    Co do masy to mam pytanie, bo w wielu przepisach jest napisane, żeby dodawać budyń waniliowy, ale nie widzę tutaj,czy mają to być dwie saszetki mniejsze (1 op na 0.5l mleka) czy większe (1op na 1l mleka)??

    Mój snickers sporo różni się od Twojego, bo przeciełam ciasta jeszcze na połówki i zrobiłam takiego wysokiego z mniejszą ilością masy budyniowej i dodatkowo z masą kajmakową Jednak planuje wykorzystać w niedalekiej przyszłości ten przepis i upiec identyczne, wtedy będę mogła wystawić ocenę
    Komentarz
  • imitate, 2012-10-12 21:50:53
    imitate
    Przepis na ciasto dobry, ja dodałam trochę więcej mąki bo lepiło mi się do rąk.
    Masa orzechowo-karmelowa rozpłynęła mi z dwoma brzegami ciasta w piekarniku, więc miałam trochę kłopotu żeby odkleić je od papieru, następnym razem po prostu dam mniej margaryny lub więcej orzechów
    Co do masy to mam pytanie, bo w wielu przepisach jest napisane, żeby dodawać budyń waniliowy, ale nie widzę tutaj,czy mają to być dwie saszetki mniejsze (1 op na 0.5l mleka) czy większe (1op na 1l mleka)??

    Mój snickers sporo różni się od Twojego, bo przeciełam ciasta jeszcze na połówki i zrobiłam takiego wysokiego z mniejszą ilością masy budyniowej i dodatkowo z masą kajmakową Jednak planuje wykorzystać w niedalekiej przyszłości ten przepis i upiec identyczne, wtedy będę mogła wystawić ocenę
    Komentarz
  • ja85gusiek, 2012-10-12 22:20:15
    ja85gusiek
    Uwielbiam snikcersa w każdym wykonaniu, ten też wygląda pysznie!
    Komentarz
  • cherry_flamme, 2012-10-15 18:28:12
    cherry_flamme
    0
    Wczoraj po raz pierwszy sama zrobiłam i wyszło mi idealnie
  • 78moni78, 2012-10-23 14:32:18
    78moni78
    Siedzę,patrzę i jak zaraz nie zjem czegoś słodkiego to zrobię dym....Genialnie wygląda to ciacho,jestem pewna,że smakuje równie wybornie....ech i w boczki pójdzie
    Komentarz
  • martunia886, 2012-11-22 19:22:13
    martunia886
    Dziewczyny pomocy
    Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy i masa wyszła super ale faktycznie dałam nieco mniej mleka natomiast ciasto cienkie, suche i twarde!!! mimo że piekłam krócej niż w przepisie i w niższejtemperaturze Poradźcie w jakiej wielkości blasze pieczecie (bo może do mojej blachy było za mało ciasta?) czy blache wykładacie papaierem do pieczenia czy wystarczy wysmarować masłem i posypać bułką i czy ciasto wkladacie do rozgrzanego piekarnika? Wybaczcie może dla niektórych trywialne pytania ale w kuchni jestm nowicjuszką


































    Komentarz
  • agniecha_2015, 2012-11-27 21:35:42
    agniecha_2015
    Czy do ciata nie dodaje sie kakao? Jesli nie to jakim sposobem jest takie ciemne?
    Komentarz
  • grabek69, 2013-01-13 15:34:00
    grabek69
    ideał! nie mogę się napatrzeć!
    Komentarz
  • jestemKiki, 2014-02-15 17:01:53
    jestemKiki
    1
    wygląda świetnie :3 też wczoraj robiłam snickersa ale trochę w innej wersji

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem