Śmietankowy pudding ryżowy z jabłkami

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska , dodano: 2011-11-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śmietankowy pudding ryżowy z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śmietankowy pudding ryżowy z jabłkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śmietankowy pudding ryżowy z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śmietankowy pudding ryżowy z jabłkami

Składniki:

Przygotowanie:

Rondel opłukać zimną wodą, wlać 2 szkl. mleka i cukier, wstawić do gotowania. Od czasu do czasu mieszając i zdejmując kożuch. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż. Gotować na średnim ogniu do 0,5 godz, od czasu do czasu mieszając. W między czasie budyń wymieszać z 1/4 szkl. mleka. Następnie dodać do ugotowanego ryżu, wymieszać i zdjąć z ognia. Rozłożyć na dwie porcje.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w talarki. Mandarynkę przekroić na pół, wycisnąć sok. Jabłka obtoczyć w soku. Rozgrzać masło na patelni. Ułożyć jabłka, smażyć z obu stron na złoty kolor, oprószyć cukrem z jednej strony - podsmażyć, potem z drugiej strony - podsmażyć. Rozłożyć jabłka na puddingu.
Podawać na ciepło lub zimno.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • iizabelaa, 2011-11-03 21:44:37
    iizabelaa
    brzmi pysznie, moja babcia gotowała mi ryż na mleku, a właściwie zapiekała w piekarniku,
    muszę wypróbować ten przepis
    Komentarz
  • Susanna, 2011-11-04 09:45:24
    Susanna
    Muszę wypróbować! Opis brzmi zachęcająco
    Komentarz
  • Susanna, 2011-11-06 17:58:35
    Susanna
    Nie ma listy składników, kombinuję na własną rękę, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem