Krem kasztanowo-czekoladowy

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2011-11-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem kasztanowo-czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem kasztanowo-czekoladowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Krem kasztanowo-czekoladowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Krem kasztanowo-czekoladowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem kasztanowo-czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem kasztanowo-czekoladowy

Składniki:

Przygotowanie:

Rozdrobnijcie czekoladę nożem lub blenderem.

Podgrzejcie w rondlu śmietankę z mlekiem niemal do stanu wrzenia, zgaście ogień. Wsypcie czekoladę i wymieszajcie mikserem aż całkowicie się rozpuści.

Nie wyłączając miksera dodajcie jajko, miksujcie ok. 45 sekund.

Następnie dodajcie krem kasztanowy i rum, miksujcie minutę, aż uzyskacie jednolitą konsystencję.

Krem należy przełożyć do 5-6 szklaneczek lub kubeczków o pojemności 125ml.

Uwagi: Ze względu na to, że przeciętny słoik kremu kasztanowego ma ok. 450g. ja zużyłam cały, zwiększając ilość śmietanki (zużyłam cały pojemnik (kubek plastikowy). Wtedy proponuję zrezygnować z mleka. W ten sposób otrzymałam 7 nieco większych porcji.

Jeśli krem wyda Wam się zbyt rzadki, podgrzejcie go na małym ogniu 7-10 min. ciągle mieszając. Pamiętajcie, że krem po schłodzeniu jeszcze bardziej zgęstnieje. :)

Ja swój deser ozdobiłam białym jadalnym brokatem, ale to już pozostawiam Waszej fantazji. Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • lady_poison, 2011-11-06 17:39:02
    lady_poison
    Dopiero teraz zauważyłam, że zjadło mi opis składnika - na liście jest kasztany jadalne, a chodzi oczywiście słodzony krem (puree) z kasztanów.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe