Placek po węgiersku

autor: , kategoria: placki , dodano: 2011-11-07
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Placek po węgiersku
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Placek po węgiersku
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Placek po węgiersku
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Placek po węgiersku

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki:

Na gulasz:
- mięso (szynka lub łopatka) około 500g
- pół cebuli
- marchewka - ilość według uznania
- pietruszka (korzeń)- ilość według uznania
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- przyprawa do gulaszu (kamis)
- ketchup
- koncentrat pomidorowy

Na placki:
- większe ziemniaki około 4-5
- pół cebuli
- jajko
- sól
- pieprz
- około pół szklanki mąki

Dodatkowo:
- jogurt naturalny
- ketchup
- pietruszka świeża

Zacznijmy od gulaszu. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju (fajnie jak się troszkę przypiecze, przypali), dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, przyprawą do gulaszu. Podlewamy i dusimy. W międzyczasie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, dusimy wszystko razem aż nie będzie wystarczająco miękkie (najlepiej spróbować). Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy (jeżeli ktoś woli bardziej pomidorowy to więcej, jeżeli mniej, to mniej). Następnie zagęszczamy sos wodą z mąką. Gulasz gotowy :)

Bierzemy się za placki. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy pieprz i sól, a także pokrojoną w kostkę cebulę. Wbijamy jedno jajko, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i również mieszamy tak, by powstała gładka masa. Placki smażymy na oleju (dosyć sporo), na dużej patelni formując kształt taki jak naleśniki. Gdy placek usmażony jest z dwóch stron przekładamy na talerz, na połowie dodajemy gulasz (trochę), składamy go na pół. Polewamy z góry sosem, robimy kleks jogurtu naturalnego, polewamy ketchupem i sypiemy pietruszką.
Gotowe! :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • tegreen, 2011-11-08 13:25:36
    tegreen
    to jest przepyszne-znajoma podała mi adres tego forum wraz z przepisem który natychmiast został wprowadzony do kuchni- REWELACJA polecam!
    Komentarz
  • KarolinaK, 2011-11-10 09:02:41
    KarolinaK
    O rany ale wyglada . Uwielbiam!
    Komentarz
  • kropka75, 2011-11-10 11:06:57
    kropka75
    2
    Rzeczywiście, wygląda obłędnie.

    Mnie brakuje tylko czosnku. Placki są o wiele lepsze.
    A poza tym pycha - cudnie wygląda i na pewno tak też smakuje. Jedno z moich ulubionych dań. Choć nieco pracochłonne, niestety.

    I bardzo sycące.
    Idealny obiad po powrocie z pracy, zimą, gdy za oknem śnieżyca. Rozgrzewający.
  • zlosliwiec, 2011-11-17 13:04:14
    zlosliwiec
    Ale narobiłaś mi smaka
    Komentarz
  • aeronauta, 2012-11-16 16:10:23
    aeronauta
    1
    Bardzo dobry przepis. Ja trochę pokombinowałam z przyprawami: mianowicie dałam czosnek i trochę przyprawy do gyrosa, pieprz, paprykę ostrą i słodką, już bez soli bo przyprawa do gyrosa ma ją w składzie. I wyszło obłednie dobre. Na pewno będę jeszcze robić. Dziękuję serdecznie za przepis
  • Lillian_, 2012-12-19 10:57:20
    Lillian_
    Przepis na pewno wypróbuje gdyż oboje z mężem UWIELBIAMY placki po węgiresku, niestety tak trudno zjesc dobrego placka w Poznaniu. zawsze przerażało mnie to tarcie ziemniaków i z tego powodu plackó ci u nas raz na kilka lat. ale 4-5 ziemniaków nie brzmi już tak strasznie.
    Komentarz
  • asiula27, 2013-04-24 09:25:35
    asiula27
    Rewelacja, aż ślinka leci
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe