Sałatka Grecka

autor: , kategoria: sałatki, bezglutenowe, kuchnia grecka , dodano: 2011-11-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka Grecka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka Grecka

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotować sos (2 łyżki oliwy połączyć z 2 łyżkami wody mineralnej i wsypać sos dokładnie wymieszać).
Wszystkie warzywa umyć. Cebulę, pomidora i oliwki pokroić w plastry (grubość wg. uznania), ogórka pokroić w pół plastry. Paprykę oczyścić z nasion. Podzielić na 8 części i pokroić w małe paseczki. Sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć polać sosem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokruszoną fetę i i posypać roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Podawać po 15 minutach od przyrządzenia.

    Śr. ocena: 4.28 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Myszos80, 2011-11-21 19:02:04
    Myszos80
    1
    Robię bardzo podobnie, jednak bez kupnego sosu, robię go sama
  • lazurrowaa, 2011-11-22 09:41:57
    lazurrowaa
    1
    ja robie też podobnie, sos robię sama a papryki nie dodaje. ;-)
    uwielbiam!
  • La Monica, 2011-11-22 12:22:21
    La Monica
    0
    To sałatka, którą zna chyba każdy. Podałaś klasyczny przepis na sałatkę grecką, który bardzo lubię i często przygotowuję w identyczny sposób, właśnie z papryką (tak jadłam w Grecji). Jest pyszna !
  • kropka75, 2011-11-23 13:06:21
    kropka75
    1
    Bardzo lubię. Klasyka. W mojej wersji oliwki zielone, bo takie wolę. Poza tym daję to co Ty. Sos z Knora bardzo lubię i używam.
    Popatrzyłam na to zdjęcie i nabrałam ochoty na sałatę.
  • _stardust, 2011-11-23 15:26:33
    _stardust
    0
    ta sałatka jest dobra, ale zdecydowanie jest to jedynie wariacja na temat sałatki greckiej - w grecji niczego podobnego do Twojego przepisu nie uświadczysz.
  • vanniaa, 2011-11-23 15:49:15
    vanniaa
    1
    oczywiscie, jest to jakas bardzo daleka kuzynka salatki, ktora podaja w grecji, ale i tak fajna. na zdjeciu, w tym malym pucharku, prezentuje sie doskonale.
  • beatraxx, 2011-11-24 10:52:20
    beatraxx
    1
    ja tez taką robię ale bez papryki :P
  • La Monica, 2011-11-25 13:17:51
    La Monica
    Ja z papryką właśnie (zieloną) jadłam na jednej z wysp greckich ? Inne różnice to: cebula, nie biała a czerwona; sałata - a właściwie jej brak; bez bazylii; oraz ser feta w całym kawałku. Ja taka jadłam w Grecji.

    Co nie zmienia faktu, że obie wersje są pyszne.
    Komentarz
  • vild, 2011-11-27 18:52:49
    vild
    1
    ja robie bardzo podobnie i uwazam, ze jest pyszna, a przeciez o smak tutaj chodzi
    cala papryka i caly ogorek zielony to troche za duzo do reszty skladnikow, przynajmiej wg mnie, i ja dodaje pomidorki koktailowe.
  • Layla79, 2012-06-03 18:13:35
    Layla79
    1
    ja z kolei nie lubię oliwek i papryki, więc moja wersja obejmuje sałatę lodową, pomidory, ogórki-tylko łyżeczką wyjmuję nasiona, bo rozwadniają sałatkę, czerwoną cebulę. sos robię słodko-kwaśny na bazie oliwy, cytryny, miodu albo cukru pudru. do greckiej koniecznie musi być słodkawy sos. a tych gotowców, to nie używajcie, bo zawierają jakieś szkodliwe substancje. trochę posypuję oregano. czasem polewam oliwą truflową monini, jakoś wyjątkowo mi pasuje do fety.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem