Muffiny jabłkowo-orzechowe

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2011-11-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffiny jabłkowo-orzechowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffiny jabłkowo-orzechowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffiny jabłkowo-orzechowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffiny jabłkowo-orzechowe

Składniki:

  • olej słonecznikowy [0.5 szklanki]
  • mąka [2 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • cukier brązowy [0.5 szklanki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • cynamon [1 łyżeczka] (płaska)
  • orzechy włoskie [0.5 szklanki] (posiekanych)
  • mleko [1 szklanka]
  • jajka [2 szt.]
  • jabłka [2 szt.] (średniej wielkości)

Przygotowanie:

Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Jabłka obieramy i kroimy na malutką kosteczkę.

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukry, cynamon) łączymy w jednej większej misce.

Mokre składniki łączymy w osobnej misce tj. jaja rozbełtujemy z mlekiem, dodajemy olej.

Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy posiekane orzechy i jabłka.

Mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia się wszystkich składników, nie dłużej.

Wlewamy po 2 łyżki ciasta na każdą muffinkę ( do 3/4 wysokości, prawie do pełna).

Wstawiamy muffiny do piekarnika i pieczemy 20-25 minut aż będą brązowo-złote.

Po upieczeniu studzimy muffiny w papilotkach na kratce.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • Eliza77, 2015-04-07 12:14:29
    Eliza77
    0
    Zrobiłam te muffinki, wyszły fantastycznie, są wilgotne i orzechowe . Wyszło mi 18 sztuk . Bardzo polecam, użyłam mąki 3 ziarna Lubelli.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką