Łatwe frykadelki

autor: , kategoria: z mięs mieszanych , dodano: 2011-11-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwe frykadelki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwe frykadelki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwe frykadelki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwe frykadelki

Składniki:

Przygotowanie:

Bułkę rwiemy na drobne kawałki, zalewamy mlekiem i czekamy kilka minut aż odmoknie. Cebulkę szklimy na złoto na maśle. Gdy bułka będzie miękka dodajemy do niej mięso, cebulę, sól, pieprz, paprykę, natkę i wyrabiamy całość ręką, aż masa będzie jednolita (zwracamy uwagę aby bułka dobrze namokła i idealnie połączyła się z mięsem), nie będzie grudek.

Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy małe kuleczki (jak piłka do golfa), obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony, co jakiś czas obracając na brązowo.

Podajemy np. z puree ziemniaczanym z koperkiem i marchewką z groszkiem na gęsto.

Smacznego!

*składniki na około 16 małych frykadelek (wielkośc piłki od golfa) ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2011-11-23 13:09:17
    kropka75
    2
    Smaczne mielone na okrągło. Bardzo szybkie danie. Lubię i często robię, bo nie wymaga masy pracy, a zawsze smakuje. Najczęściej u mnie z buraczkami lub mizerią.

  • La Monica, 2011-11-23 13:51:06
    La Monica
    Tak, z mizerią lub buraczkami też bardzo smaczne są takie frykadele. Dzięki
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-11-26 12:52:04
    Sensuel
    Czyli klasyczny jak dla mnie kotlet mielony :P.Ale to nie zmienia faktu,że bardzo smaczny zwłaszcza w połączeniu z mizerią lub marchewką z groszkiem
    Komentarz
  • kamilak, 2011-11-28 03:57:50
    kamilak
    1
    Klasyczny smaczny kotlet Podzielilabys sie przepisem na marchewke z groszkiem? Wyglada smakowicie i pasuje do tych kotletow idealnie.
  • La Monica, 2011-11-28 12:05:32
    La Monica
    Ta marchewka z groszkiem akurat była mrożona. Więc tylko wlałam do niej 1/2 szklanki wody i dusiłam 15-20 minut pod przykryciem. Pod koniec dodałam 1 łyżkę masła i 1 łyżkę cukru. Zagęściłam 1 łyżeczką mąki z 1/4 szklanki wody. Można dodać troszkę śmietanki 12%. Można odrobinę posolić. Marchewkę świeżą należy dłużej dusić, bo jest twardsza (trzeba podlewać wodą co jakiś czas). Pozostałe czynności nie zmieniają się.
    Komentarz
  • kamilak, 2011-11-28 19:51:35
    kamilak
    Dzieki za dodatkowy (i dokladny!) przepis, La Monica! Powiesz mi jeszcze, ile gram tej marchewki i ile groszku?
    Komentarz
  • La Monica, 2011-11-29 11:42:15
    La Monica
    Myślę, że 4-5 takich większych marchewek i szklanka groszku (ja nie lubię dużo, ale można dodać więcej) powinny być dla 4 osób w sam raz.
    Komentarz
  • kamilak, 2011-12-10 20:57:18
    kamilak
    Marchewka z groszkiem tez na 5! Wlasnie zrobilam i stygnie. Pokroilam w kostke 6-7 malych marchewek, dalam mala puszke groszku, lyzke maki, 3 szczypty soli i ominelam cukier. Marchewka daje wg mnie wystarczajaco slodyczy. Bardzo smaczne, wlasnie czegos takiego potrzebowalam. Dziekuje, La Monica!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe