Czosnkowe udka pieczone

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-10-28
  • Czosnkowe udka pieczone

Składniki:

Przygotowanie:

Wymieszać oliwę, tymianek, czosnek (2 ząbki przeciśnięte przez praskę), paprykę, przecier pomidorowy i sól (dodać jej do smaku). Obtoczyć w niej umyte, oczyszczone i osuszone pałęczki, odstawić na kilka godzin. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, przełożyć do niego skórkę cytrynową, posiekane chili, liście laurowe i ziele angielskie, doprawić solą i wymieszać. Na tym ułożyć udka i oczyszczone, ale niedobrane, ząbki czosnku. Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 160°C. Kurczaka podawać w naczyniu, w którym się zapiekał. Danie podawać z kukurydzą wymieszaną z pieczonymi ziemniakami.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • chilanes, 2009-12-20 11:01:40
    chilanes
    2
    Mój narzeczony będzie wniebowzięty, jak mu to zaserwuję Uwielbia wszystko co ostre, więc na pewno wypróbuję ten przepis, bo brzmi smakowicie!
  • paulina150528, 2009-12-20 17:12:28
    paulina150528
    4
    Strzał w gust kulinarny mojego mężaJest czosnek i jest ostro...no i kurczak też jest
    Kazał dać najwyższą ocenę i jutro piec
  • kropka75, 2010-01-03 12:25:58
    kropka75
    3
    Zrobiłam. Niezłe. Aczkolwiek lepsze bez przecieru pomidorowego. Jakoś mi tam nie grał.
    Bez niego było dużo smaczniej, przynajmniej dla mnie.
  • bedede, 2010-01-09 09:57:51
    bedede
    1
    Świetne ostre udka. Uwielbiam czosnek i eksperymenty z nim związane. Ten przepis jest świetny.
  • cheakyrockchick, 2010-04-11 13:19:17
    cheakyrockchick
    0
    swietny przepis, uwielbiaam kurczaka na ostro. akurat mam udka w zamrazalniku wiec na pewno wyprobuje ten przepis.
  • Hexxana, 2010-06-25 14:13:40
    Hexxana
    1
    Zamiast przecieru pomidorowego dodaje oliwe z oliwek i czaber do calosci,pychota
  • Madii89, 2010-06-25 15:39:06
    Madii89
    2
    Wypróbuje ten przepis na sobotni obiad I coś mi mówi, że te czosnkowe udka będą stałym bywalcem na moim stole
  • Evelusia, 2010-08-28 23:29:20
    Evelusia
    1
    Ale to smakowicie wygląda! Mam już przepis na niedzielny obiad
  • pinaplesss, 2012-03-14 15:55:46
    pinaplesss
    0
    Jakie to było pyszne! Idealnie dobrane przyprawy i składniki potrawy. Przepis trafił do ulubionych, będę pichcic to częściej. Na prawdę polecam!
  • jaMAJKAfree, 2013-05-31 21:02:26
    jaMAJKAfree
    1
    jutro je robię po raz nie wiem,który z tego przepisu -
    są O BŁĘ DNE! tylko jedno,co pomijam-koncentrat pom.-i tak są pyszne
    za papryczką ostrą specjalnie teraz jeździłam -pięknie podkręca smak,a my lubimy na ostrrrro
    zamarynuję przez noc i jutro robię weekendowy obiad!
    a to,co położycie na spodzie pod kurczakiem (ja daję duuużo skórki cytr,czosnku,ziół i paryczki chilli) po zastygnięciu zamienia się w ...chleb w łapkę i poszedł :P
    Śmiało polecam wahającym się!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)