Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Czosnkowe udka pieczone

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-10-28
  • Czosnkowe udka pieczone

Składniki:

Przygotowanie:

Wymieszać oliwę, tymianek, czosnek (2 ząbki przeciśnięte przez praskę), paprykę, przecier pomidorowy i sól (dodać jej do smaku). Obtoczyć w niej umyte, oczyszczone i osuszone pałęczki, odstawić na kilka godzin. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, przełożyć do niego skórkę cytrynową, posiekane chili, liście laurowe i ziele angielskie, doprawić solą i wymieszać. Na tym ułożyć udka i oczyszczone, ale niedobrane, ząbki czosnku. Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 160°C. Kurczaka podawać w naczyniu, w którym się zapiekał. Danie podawać z kukurydzą wymieszaną z pieczonymi ziemniakami.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • chilanes, 2009-12-20 11:01:40
    chilanes
    2
    Mój narzeczony będzie wniebowzięty, jak mu to zaserwuję Uwielbia wszystko co ostre, więc na pewno wypróbuję ten przepis, bo brzmi smakowicie!
  • paulina150528, 2009-12-20 17:12:28
    paulina150528
    4
    Strzał w gust kulinarny mojego mężaJest czosnek i jest ostro...no i kurczak też jest
    Kazał dać najwyższą ocenę i jutro piec
  • kropka75, 2010-01-03 12:25:58
    kropka75
    3
    Zrobiłam. Niezłe. Aczkolwiek lepsze bez przecieru pomidorowego. Jakoś mi tam nie grał.
    Bez niego było dużo smaczniej, przynajmniej dla mnie.
  • bedede, 2010-01-09 09:57:51
    bedede
    1
    Świetne ostre udka. Uwielbiam czosnek i eksperymenty z nim związane. Ten przepis jest świetny.
  • cheakyrockchick, 2010-04-11 13:19:17
    cheakyrockchick
    0
    swietny przepis, uwielbiaam kurczaka na ostro. akurat mam udka w zamrazalniku wiec na pewno wyprobuje ten przepis.
  • Hexxana, 2010-06-25 14:13:40
    Hexxana
    1
    Zamiast przecieru pomidorowego dodaje oliwe z oliwek i czaber do calosci,pychota
  • Madii89, 2010-06-25 15:39:06
    Madii89
    2
    Wypróbuje ten przepis na sobotni obiad I coś mi mówi, że te czosnkowe udka będą stałym bywalcem na moim stole
  • Evelusia, 2010-08-28 23:29:20
    Evelusia
    1
    Ale to smakowicie wygląda! Mam już przepis na niedzielny obiad
  • pinaplesss, 2012-03-14 15:55:46
    pinaplesss
    0
    Jakie to było pyszne! Idealnie dobrane przyprawy i składniki potrawy. Przepis trafił do ulubionych, będę pichcic to częściej. Na prawdę polecam!
  • jaMAJKAfree, 2013-05-31 21:02:26
    jaMAJKAfree
    1
    jutro je robię po raz nie wiem,który z tego przepisu -
    są O BŁĘ DNE! tylko jedno,co pomijam-koncentrat pom.-i tak są pyszne
    za papryczką ostrą specjalnie teraz jeździłam -pięknie podkręca smak,a my lubimy na ostrrrro
    zamarynuję przez noc i jutro robię weekendowy obiad!
    a to,co położycie na spodzie pod kurczakiem (ja daję duuużo skórki cytr,czosnku,ziół i paryczki chilli) po zastygnięciu zamienia się w ...chleb w łapkę i poszedł :P
    Śmiało polecam wahającym się!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym