Drożdżowe ciasto na pizzę

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2011-11-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe ciasto na pizzę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe ciasto na pizzę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe ciasto na pizzę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe ciasto na pizzę

Składniki:

Przygotowanie:

Letnią wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Z mąki, drożdży, cukru, wody, soli i oleju zagnieść ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce, żeby wyrosło (na jakieś 10 minut). Z ciasta uformować jedną dużą kulę i posypać ją mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto ponownie dobrze wyrobić i formować z niego placek.
Formę posmarować tłuszczem.
Dodać składniki jakie tylko się chce :)

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.

Ciasto jest naprawdę jak dla mnie idealne :)
Szukałam już wielu przepisów ale z tego jestem najbardziej zadowolona.

Smacznego :)

PS - jak zrobię kiedyś zdjęcia mojej pizzy to dodam :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • kamilak, 2011-12-01 19:27:03
    kamilak
    2
    Dzis wykonalam pizze na ciescie z tego przepisu. Jest naprawde bardzo dobre! Uzywam drozdzy suchych i dalam 2 lyzeczki, czyli polowe tego, co powinnam i uwazam, ze ilosc jest dobra. Ciasto wyroslo troszke, widac fajne babelki powietrza, smakuje delikatnie drozdzami, ale nie za mocno. Cukru dalam tylko lyzeczke, gdyz nie lubie slodkiego ciasta. Ilosc soli jest prawidlowa, nie jest ani slone, ani mdle.
    Pieklam 40 min, poniewaz lubie dobrze wypieczona pizze. Ciasto bylo w srodku upieczone, brzegi i spod chrupiace. Polecam! Pyszne ciasto na pizze!
  • kamilak, 2011-12-01 19:27:46
    kamilak
    Aha, z tej ilosci maki porcje wyszly mi 4.
    Komentarz
  • kropka75, 2011-12-05 10:10:35
    kropka75
    2
    Fajny przepis. Jak dla mnie ciasto dużo za grube, ale ten przepis jest uniwersalny, wygodny do grubego i cienkiego ciasta. I jest naprawdę smaczne. Nie wychodzi glutowata buła, ale i nie kruszy się pod nożem.
    To moje ulubione ciasto na pizzę.

  • dd1dd, 2011-12-05 19:03:45
    dd1dd
    Tak, ja szukałam dużo przepisów na ciasto aż w końcu wynalazłam najlepsze dla mnie i męża A to że grube... hmm.. po prostu nie chciało mi się go bardziej wałkować.

    Kamilak następnym razem potrzymam dłużej Za pierwszym razem z termoobiegiem była taka chrupiąca. A teraz piekę bez termoobiegu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem