Udka w majonezie z zielonymi ziemniakami

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-11-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Udka w majonezie z zielonymi ziemniakami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Udka w majonezie z zielonymi ziemniakami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Udka w majonezie z zielonymi ziemniakami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Udka w majonezie z zielonymi ziemniakami

Składniki:

Przygotowanie:

Części kurczaka (udka, pałki, skrzydła) umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Następnie pokroić cebule w krążki i przełożyć kurczaka, można dodać troszkę oleju. Najlepiej pozostawić je na kilka godzin w lodówce, ale można też od razu przełożyć do naczynia, każdą część nasmarować majonezem, podlać delikatnie woda, wtedy kurczak będzie wilgotny w środku. Na wierzchu posypałam papryka słodka i odrobina czosnku w proszku.

Wstawić do piekarnika na ok 180-200 C na ok. godzinę w termoobiegu.

W międzyczasie szykuje ziemniaki, w zależności jakie są, to obieram je i kroje w mniejsze kawałki. Ja akurat zrobiłam w łupinkach. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, aż będą półtwarde (ok 10-15 min.) Następnie odcedzam, wlewam odrobinę oleju oraz sypie (nie żałując) koper w proszku. Mieszam je w garnku a następnie przekładam do żaroodpornego naczynia i wstawiam do piecyka, obok kurczaka. Ziemniaki potrzebują ok 20 minut.

Co jakiś czas należy podlewać mięsko wytworzonym sosem, w razie konieczności podlać wodą, skórka będzie chrupiąca. Przerzucamy tez parę razy ziemniaki. Sprawdzamy patyczkiem czy wszystko jest miękkie.

A potem to już tylko….
Smacznego :)

Nie podaje dokładnych ilości, bo wiadomo, ze przyprawy należy dostosować do ilości mięsa.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2011-11-27 22:27:48
    Sensuel
    Mniammmm,zrobię przy najbliższej okazji !!!Godzinę czasu pieczesz kurczka w porcjach ??? Myślałam,że tak mały kawałek nie potrzebuje aż tyle czasu :P. Ale ja też tyle piekę także wiem,że po tym czasie jest super.
    Komentarz
  • vild, 2011-11-28 15:06:20
    vild
    hehe
    uwaga o czasie pieczenia miesa moze doprowadzic do elaboratu...ktory i tak doprowadzi do wniosku jw, podobnie jak dyskusja o mydle w plynie :P
    a tak powaznie to jak zwykle temperature i czas pieczenia podaje przyblizony, wszystko zalezy od piecyka

    zachecam cie do wyprobowania tego sposobu na kurczaka, mezusiowi na pewno zasmakuje
    Komentarz
  • kropka75, 2011-11-30 13:19:09
    kropka75
    1
    Ja też kawałki kurczaka piekę godzinę. Bez termo. Na 200 stopni. Tyle że jestem leniwa, a że mam wybitną tendencję do oparzania się - nie podlewam go i nie daję mu wody, po prostu zamykam go w naczyniu żaroodpornym, a tylko na koniec otwieram, żeby był chrupki z zewnątrz. Zachowuje wilgoć w środku i nie wymaga dodatkowej roboty.

    Wersję z majonezem chętnie wypróbuję. Na pewno będzie pycha, jak każda wersja z piekarnika. Uwielbiam takiego kurczaka.

    Za to nie znoszę czosnku w proszku. Nie smakuje mi i wyjątkowo paskudnie pachnie. Tu konieczna wymiana na ząbek. Poza tym super.
  • lula_by, 2011-12-05 17:35:29
    lula_by
    wygląda pysznie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe