Kartoflanka z maślanką

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2011-12-01
  • Kartoflanka z maślanką

Składniki:

  • woda [1 l]
  • maślanka [1 l] (naturalna)
  • ziemniaki [1 kg]
  • boczek wędzony [100 g]
  • mąka żytnia [1 łyżka]
  • natka pietruszki [1 pęczek] (kilka gałązek lub koperek jak lubicie)
  • majeranek [1 łyżeczka] (może być suszony)
  • kostka rosołowa [2 kostki] (warzywna)

Przygotowanie:

Gotuję 1 litr wody z kostką rosołową. Równocześnie obieram i kroję w kostkę 1 kG ziemniaków. Boczek i cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam na patelnię aby zeszklić cebulkę i zrumienić boczek, po czym "skwarki" boczku i cebulkę wrzucam do wrzącego bulionu, a na tej samej patelni obsmażam pokrojone ziemniaki - do momentu aż pierwsze zaczną się rumienić i wchłoną pozostały z boczku tłuszcz. (przyda się naprawdę duża patelnia) Ziemniaki przesypuję do wrzątku i gotuję ok.20min aż będą lekko rozmiękczone. Część z nich - rozgniatam w zupie, ale mniej niż połowę. Mąkę rozprowadzam w maślance. Zdejmuję zupę z "ognia" i powoli mieszając wlewam maślankę. Teraz dodaję majeranek i jeszcze tylko ok 15 min gotowania. Posypuję posiekaną natką lub koperkiem - podaję. To wszystko - zupa "kwaskowa" bardzo sycąca. Przypomina "Przegotówkę" którą jadłem kiedyś gdzieś na Pomorzu. Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką