Kartoflanka z maślanką

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2011-12-01
  • Kartoflanka z maślanką

Składniki:

Przygotowanie:

Gotuję 1 litr wody z kostką rosołową. Równocześnie obieram i kroję w kostkę 1 kG ziemniaków. Boczek i cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam na patelnię aby zeszklić cebulkę i zrumienić boczek, po czym "skwarki" boczku i cebulkę wrzucam do wrzącego bulionu, a na tej samej patelni obsmażam pokrojone ziemniaki - do momentu aż pierwsze zaczną się rumienić i wchłoną pozostały z boczku tłuszcz. (przyda się naprawdę duża patelnia) Ziemniaki przesypuję do wrzątku i gotuję ok.20min aż będą lekko rozmiękczone. Część z nich - rozgniatam w zupie, ale mniej niż połowę. Mąkę rozprowadzam w maślance. Zdejmuję zupę z "ognia" i powoli mieszając wlewam maślankę. Teraz dodaję majeranek i jeszcze tylko ok 15 min gotowania. Posypuję posiekaną natką lub koperkiem - podaję. To wszystko - zupa "kwaskowa" bardzo sycąca. Przypomina "Przegotówkę" którą jadłem kiedyś gdzieś na Pomorzu. Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem