Łatwy i szybki chleb

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2011-12-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy i szybki chleb
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy i szybki chleb

Składniki:

Przygotowanie:

Chlebek wychodzi mięciutki, ma chrupiącą skórkę, a jego zaletą jest to, iż można dodać wszystkie składniki jakie się lubi. Chlebek dla laików ;)

Przepis na dwa bochenki (dwie podłużne foremki)

Drożdże rozrabiamy z cukrem, wlewamy szklankę ciepłej wody (nie gorącej!), 2-3 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 15-20 minut aż wyrośnie (najlepiej w ciepłe misce bez przeciągów).

Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby, słonecznik, len, wyrośnięte drożdże, sól, resztę wody (ciepłej) i starannie wyrabiamy ręką (lub specjalnymi uchwytami do miksera) kilka minut (dosłownie 5-10 minut).

Dwie formy smarujemy tłuszczem (olej lub masło) obsypujemy bułką tartą lub mąką i wykładamy do nich ciasto.

Powierzchnię chlebów smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C przez 60 minut.

Po upieczeniu możemy posmarować zmoczonym w wodzie pędzelkiem skórkę chleba aby odrobinę zmiękła (ale nie trzeba).

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe