Rogaliki drożdżowe z masą makową

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki drożdżowe z masą makową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki drożdżowe z masą makową
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki drożdżowe z masą makową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki drożdżowe z masą makową

Składniki:

Przygotowanie:

Mak należy sparzyć i pozostawić na 3 godziny do nasiąknięcia.

Ciasto drożdżowe: drożdże rozmieszać w ciepłym mleku (nie gorącym!), dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy aby nie była gorąca. Do przesianej mąki dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, skórkę z cytryny, utarte żółtka i ubite na pianę białka oraz 2 całe jaja. Wszystkie składniki łączymy, wyrabiając je dłonią (chwilkę, tylko do połączenia składników). Następnie dodajemy po trochy roztopionego tłuszczu, wyrabiamy każdą porcję do momentu aż tłuszcz zostanie całkiem wchłonięty przez ciasto. Postępujemy tak aż do wykorzystania całego tłuszczu. Ciasto będzie gotowe gdy odejdzie nam od ręki i/lub pojawią się na jego powierzchni pęcherzyki powietrza. Pozostawiamy ciasto oprószone delikatnie mąką do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

W tym czasie przygotowujemy masę makową.
Sparzony mak odcedzamy i mielimy bądź ucieramy drewnianym wałkiem w makutrze( ale wcześniej możemy paść na zawał serca). Dodajemy cukier, ubite białka, bułkę tartą, olejek i bakalie. Masę dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąkę stolnicę (najlepiej podzielić je na 2, 3 części będzie się nam lepiej rozwałkowywać). Ciasto rozwałkować na okrągły placek na grubość 1 cm. Podzielić placek na 8 części (trójkątów, jak pizzę ;) ). Na krótszy brzeg (podstawę trójkąta) nakładamy masę makową i zawijamy formują rogale. Zwijamy od podstawy trójkąta, wierzchołek pozostawiamy na zewnątrz rogalika lub delikatnie podwijamy pod spód.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
Uformowane rogale układamy w sporych odstępach (6 rogali na dużej prostokątnej blasze) na wyłożonej pergaminem blasze. Najlepiej przygotować 3 blachy i piec na zmianę. Rogale pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia (nie jest to jednak konieczne, można je od razu włożyć do piekarnika). Gdy wyrosną smarujemy je pędzelkiem moczonym w rozbełtanym jajku i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy na złoto-brązowo czyli około 10-15 minut, w zależności od grubości rogali. Upieczone od razu wykładamy na kratkę i studzimy.

Smacznego! Najlepsze są jeszcze ciepłe :)

Uwagi:
*wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę aby z ciasta nie zrobił się nam zakalec

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • kropka75, 2011-12-09 10:52:31
    kropka75
    1
    Piękne! Uwielbiam drożdżaki z makiem. Sama robię podobne, ale nie chce mi się tak wywijać. Robię rulon i tnę na kawałki.
    Super wyglądają te Twoje i smakują bosko.
  • La Monica, 2011-12-13 14:18:16
    La Monica
    Dziękuję!
    Takie jak ty robisz to nazywam "ślimaczkami" Takie właśnie ruloniki pocięte
    Komentarz
  • ewelas99, 2011-12-27 14:31:21
    ewelas99
    Rogaliki wyszły super Z tym , że ja użyłam gotowej puszki masy makowej Helio - też wyszło pysznie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe