Croatia

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia bałkańska , dodano: 2011-12-08
  • Croatia

Składniki:

  • ser gorgonzola [100 g] (ostry ser podniesie smak i nie trzeba będzie doprawiać solą)
  • papryka czerwona [1 szt.] (opalić, wsunąć do papierowej torby i obrać ze skóry)
  • papryka zielona [1 ] (postąpić jak z czerwoną)
  • papryka pomarańczowa [2 szt.] (opalić, wsadzić do torebki i obrać ze skóry)
  • czosnek [1 ząbek] (poszatkować lub rozetrzeć na soli)
  • oliwa [3 łyżki] (do sosu)
  • marchew [1 szt.] (zblanszować pokrojoną w drobną kostkę)
  • granat [1 szt.] (do posypania sałatki)
  • indyk [200 g] (wędzony indyk lub inny drób)
  • papryka (biała (pomidorowa papryka biała jest dosyć ostra, nie obierać)
  • ocet bazyliowy [3 łyżki] (do sosu)
  • ryż [100 g] (basmati, suchego ryżu ugotować w delikatnym bulionie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy pokroić tak drobno, aby wielkością nie przekraczały ziaren ryżu; oliwę z octem i łyżką musztardy lub rozbitymi w moździerzu zaparzonymi ziarnami gorczycy delikatnie polać wymieszane składniki, posypać pokrojonym lub startym na tarce z małymi oczkami serem a następnie pestkami granatu. Aby ser łatwiej się tarło można go zamrozić.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem