Dietetyczne serowe muffiny

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2011-12-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczne serowe muffiny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczne serowe muffiny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczne serowe muffiny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczne serowe muffiny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczne serowe muffiny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczne serowe muffiny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczne serowe muffiny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczne serowe muffiny

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis dzieli się na dwie części.
I. Składniki na ciasto:

350 g mąki pszennej
65 g cukru
10 g cukru waniliowego
40 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół na pół mleko/śmietana - 150 g
1 całe jajko oraz białko z drugiego jaja

II. Nadzienie:

Żółtko jaja
10 g cukru
15g cukru waniliowego
250 g sera - Ja używam pół na pół odtłuszczony serek homogenizowany, najlepiej dość gęsty i chudy twaróg. Jeśli użyjemy samego serka homogenizowanego lub innego kremowego serka, prawdopodobnie nadzienie całkowicie wchłonie się w ciasto podczas pieczenia.


Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, następnie dodajemy roztopione masło, mleko ze śmietaną oraz jajka. Wszystko razem mieszamy łyżką, aż do otrzymania gładkiej masy, która nie powinna być lejąca się, raczej trzeba "pomóc jej odkleić się z łyżki".

Do osobnej miseczki wrzucamy żółtko, oba serki, cukier (można też dodać dowolny olejek zapachowy, dosłownie 2 kropelki). Mieszamy, aż pozostaną tylko małe grudki twarogu, a całość się połączy.

Ciasto powinniśmy podzielić na oko na 2 części, jedna troszkę większa od drugiej.
Do foremek nakładany po 1 sporej łyżce ciasta (tak aby przykryło całe dno foremki).

Następnie nakładamy po 1 pełnej małej łyżeczce serka na środek ciasta


Resztę ciasta musimy tak podzielić, abyśmy mogli położyć po jeszcze jednej łyżce ciasta na serek (staramy się je delikatnie rozłożyć, żeby serek za bardzo nie uciekał na boki).
Następnie możemy na wierzch położyć trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy dla ozdoby :-)

Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 'C, a potem na 2 minutki możemy włączyć nawiew, żeby się zarumieniły.

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • moya07, 2011-12-15 19:20:37
    moya07
    Kurcze, myślałam, że muffinki serio serio dieetetyczne, a raczej zastapienie tlyko w polowie serka, homogenizowanym, 0% malo zmienia...;c
    Komentarz
  • misiarysia, 2011-12-31 18:20:55
    misiarysia
    5
    Ciasto było tak gęste, że musiałam raczej je odrywać niż "pomóc mu odkleić się od łyżki"- do stanu lejącego było mu bardzo daleko i nawet dodanie sporej ilości mleka i śmietany niewiele pomogło. Oczywiście było to powodem problemów z nakładaniem ciasta do foremek, a później przykryciem nim masy serowej.
    Również masa serowa byłaby za mało słodka gdybym przez pomyłkę nie dała za dużo cukru...
    No i kolejna rzecz- czas pieczenia. 25 minut w temp. 180 st. C to zdecydowanie za mało i za nisko.
    Reasumując, przepis wyglądał bardzo smakowicie, a wyszło coś zupełnie nieszczególnego. Szkoda czasu i pieniędzy.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem