Pierożki z jabłkami mojej babci

autor: , kategoria: pierogi, kuchnia polska , dodano: 2011-12-12
  • Pierożki z jabłkami mojej babci

Składniki:

  • mąka [2 szklanki]
  • śmietana kwaśna [0.5 l]
  • drożdże [2 dag]
  • margaryna (pół kostki)
  • skórka z cytryny
  • jabłka (kilka)
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę ucieramy z margaryną, drożdże rozpuszczamy w śmietanie, łączymy wszystko ze sobą, dodajemy skórkę z cytryny- zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na 1/2 cm grubości , wycinamy krążki na pierogi. Jabłka obieramy, kroimy na 8 części, usuwamy gniazda. Kawałki układamy na cieście, posypujemy cukrem waniliowym i pudrem wedle uznania. Można dać cynamon. Zaklejamy i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i odrobiną oleju.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa fasolowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem