PIZZA CIASTO Z ZIEMNIAKAMI JAK Z PIZZY HUT!

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2009-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIZZA CIASTO Z ZIEMNIAKAMI JAK Z PIZZY HUT!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIZZA CIASTO Z ZIEMNIAKAMI JAK Z PIZZY HUT!

Składniki:

Przygotowanie:

Podobno w Pizzy Hut też dodają ziemniaki do ciasta dlatego taki tytuł:)

Ciasto: Wsypuję mąke do miski , dodaje pokruszone drożdzeoraz sól. Powoli zagniatam dodając letnią wodę. Następnie dodaje ugotowane i zmielone ziemniaki.
Wszystko przez kilka minut zagniatam, dodając kilka kropel oliwy.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrosnięcia ok 25-30 minut.
Blache smaruje oliwą i rozciągam ciasto( dobrze jest posmarowac sobie rówież ręce )

Po tym czas na nadzienie, wg upodobań każdy lubi coś innego na pizzy. Ja ciasto smaruje jeszcze przed tym koncentratem pomidorowym, wymieszanym z keczupem i ziołami. A razem z serem kawałki mozzarelli wtedy fajnie się ciągnie:)

Czas pieczenia:

ok. 40 minut piekarnik gazowy
elektroniczny ok. 30 minut, temperatura 190-200 stopni

    Śr. ocena: 4.63 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-14 07:02:54
    zlosliwiec
    A jaką magię daje dodatek kartofli do ciasta?
    Komentarz
  • Estella, 2009-12-14 09:53:36
    Estella
    Podobno ciasto dzięki ziemniakom jest pulchne
    Komentarz
  • Kostka09, 2009-12-17 21:57:02
    Kostka09
    Jak dla mnie - a uwielbiam pizze i często robię sama, dodatek ziemniaków do klasycznej pizzy to profanacja...ale być może kiedyś wyprubuję
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2009-12-30 22:27:45
    zuzaneczka
    1
    skoro w Pizza Hut dodają ziemniaki do ciasta to już mam podejrzenie dlaczego nie smakuje mi ich pizza :/ użycie koncentratu pomidorowego i keczupu zamiast sosu też do mnie nie przemawia
  • madziadoziemi, 2009-12-30 22:33:52
    madziadoziemi
    Hm, dziwne jest ocenianie bez próby, bo wierzcie mi lub nie, ale a dodaje przepisy po wypróbowaniu ich na znajomych, rodzinie. I jakby to nie znikało migiem to jeszcze bym wierzyła, że im nie smakuje;]
    Komentarz
  • madziadoziemi, 2009-12-30 22:34:24
    madziadoziemi
    A tak ciasto z ziemniakami jest o wiele wiele pulchniejsze;]
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2009-12-30 22:36:33
    zlosliwiec
    Fakt, dziwne to się może wydawać. Jeśli jednak komuś po prostu nie smakuje przemysłowy keczup w przeciwieństwie do dosmakowanego sosu pomidorowego, to już nie jest dziwne.

    Ja sam nie lubię i naprawdę wyczuwam przemysłowe E-500 w przyprawach. A nawet jak nie wyczuję, to mój żołądek prawdę powie...

    Ergo: ocena ma być subiektywna. Do bólu.
    Komentarz
  • madziadoziemi, 2009-12-30 22:46:11
    madziadoziemi
    Kuchnia to miejsce, w którym sie eksperymentuje, nie można zakladac czegoś dopoki sie nie spróbuje. Jak w dzieciństwie mama zmuszała do zjedzenia ryby, którą teraz większośc z nas sie zajada. Co do keczupu, ja uwielbiam nawet keczup z makaronem, jestem keczupożercą , a jak napisałam w przepisie wedle upodobań, wielce smakoszem również nie jestem więc tyle mi wystarczy na kolacje dla znajomych czy męża czy dzieci. Wykwintne dania nie dla mnie tu polecam dania proste, pyszne i za niską cene.
    Komentarz
  • Paramore, 2009-12-30 22:55:29
    Paramore
    A ile konkretnie tej wody?
    Komentarz
  • madziadoziemi, 2009-12-30 23:02:43
    madziadoziemi
    Wody na oko, proporcje nie zawsze są takie same więc tyle by ciasto było elastyczne, nie za suche, nie kleilo się
    Komentarz
  • kropka75, 2009-12-31 20:16:59
    kropka75
    A ja chętnie spróbuję, bo ciasto w PH uważam za całkiem ciekawe. Jak zrobię - ocenię.
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-07 12:18:38
    Wenila
    0
    ja też bardzo chętnie spróbuję, bo kupowana pizza mi przez przełyk nie przejdzie. Ciasto zapowiada się smakowicie, ale dodatki to już według własnego uznania

    Za ciekawy pomysł 5!
  • cerveza, 2010-01-21 19:53:08
    cerveza
    Pomysł ciekawy i na pewno wypróbuję, bo jestem pizzożercą Przyznam, że też robię sos, mieszając koncentrat, keczup i przyprawy, czosnek. Bardzo lubię keczup, jedząc go, przyswajamy więcej likopenu, niż jedząc gołego pomidora
    mam tylko pytanie :
    czy czas pieczenia nie jest za długi? czy ser dajesz pod koniec pieczenia czy od samego początku? bo ja zwykłe cieknie pizze piekę ok 12 minut i już wtedy ser się przypieka (z tym, że używam temperatury 240st).

    I czy nie lepiej piec pizzę na papierze lekko obsypanym mąką? tzn ja zazwyczaj tak robię, bo lubię chrupiące dno, jak dawalam oliwę/olej, to wsiąkał częściowo w spód i nie był kruchy
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-12 14:08:09
    Berlinianka
    2
    Robiłam nie raz placuszki z czegoś takiego, tyle że bez drożdży a z sodą lub proszkiem. Ale żeby pizzę z tego zmajstrować, to na to nie wpadłam
  • Seona, 2010-03-18 15:10:55
    Seona
    1
    Powiem krótko: Mistrzostwo świata

    Pizza pyszna i lekka Nie jest to niestety ciasto z Pizzy Hut (moja ulubiona pizza), ale jest rewelacyjne!!!

    Z tymi ziemniakami tak super się ugniata i formuje
  • diana171615, 2010-04-17 11:34:08
    diana171615
    -1
    nigdy nie dodawałam ziemniaków do cista. ale lubie eksperymentowac i pewnie dodam;p
  • CzerwoneUsta, 2010-04-17 19:15:52
    CzerwoneUsta
    1
    Ja często dodaje ziemniaki do pizzy i od lat to dobry przepis ;] pizza wychodzi smaczna
  • MarkizaIdalia, 2012-05-29 21:56:20
    MarkizaIdalia
    Wypróbuję kiedyś z ciekawości co z tym ziemniakiem bo samo reklamowanie się ciastem jak z sieciówki do mnie nie przemawia Mam dwie ulubione pizzerie i ich się trzymam. W jednej czuję w ustach Włochy a w drugiej... też Włochy ale jeszcze pyszniej Jak ktoś będzie zwiedzał Kraków to mogę polecić przez pw.
    Aha, no i też nie jestem przekonana do koncentratu pomidorowego i ketchupu więc prawdopodobnie poszukam innego sosu, a nadzienie zrobię już wg włsnych preferencji i tego co akurat będzie w domu
    Komentarz
  • Korah, 2012-07-29 15:12:19
    Korah
    Jadłam u znajomego, który ma pizzerię właśnie pizzę na cieście z ziemniakami. Byłam królikiem doświadczalnym i moge stwierdzić jedno. Takie ciasto jest przepyszne i dodanie ziemniaków sprawia, że pozostaje ono miękkie i lekko wilgotne po upieczeniu. Nie każdy lubi suche i twarde ciasto, które często powstaje zwłaszcza na brzegach pizzy. Ziemniaki temu zapobiegają. Aczkolwiek w jego przepisie na pewno nie było aż 3 ziemniaków.
    Komentarz
  • agacik91, 2014-01-08 09:17:43
    agacik91
    0
    Ja również nie mogłam się nadziwić jak do ciasta na pizze można dodawać ziemniaki... póki nie spróbowałam takiej pizzy u koleżanki! CIasto jest przepyszne, cienkie, na brzegach mięciutkie. Koleżanka robiła ciasto podobnie jak Ty, jednak podsypywała mąką brytfankę przed pieczeniem i piekła dużo krócej - około 15 minut.
  • karolinaP103, 2014-03-07 11:20:36
    karolinaP103
    0
    spróbowałam - pyyyszne!! nigdy nie jadłam takiej super pizzy, zrobiłam dużą blachę a że tż -ta nie było to wsuwałam sama . Nawet trzeciego dnia była wyśmienita! dlatego spróbuję z tego ciasta zrobić mini-pizzeriny tż-towi do pracy..

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe