Ciasto pomarańczowo-migdałowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2011-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto pomarańczowo-migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Składniki:

  • masło [15 dag] (lub margaryna)
  • cukier puder [1 szklanka]
  • jajka [4 szt.]
  • mąka [2 szklanki] (30 dag)
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • pomarańcze [1 szt.] (starta skórka i sok)
  • migdały [0.5 szklanki] (posiekane)
  • likier migdałowy [50 ml] (lub kilka kropli aromatu migdałowego)

Przygotowanie:

To taki niby-keks. Ciacho piekłam z syropem migdałowym ale polecam zastąpić go (w PL chyba go nie ma) likierem migdałowym lub ostatecznie aromatem migdałowym.

Składniki na formę o wymiarach 30x12x7,5 cm

Miękkie masło/margarynę ucieramy chwilkę na puszystą masę dosypując porcjami cukier puder. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając ( masa może się ściąć, ale po dodaniu mąki stanie się gładka ). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy porcjami do ciasta cały czas ucierając (na niższych obrotach). Następnie dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty sok. Mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy syrop/likier/aromat migdałowy i posiekane migdały. Mieszamy dokładnie.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 55 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z morelami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe