Ciasto pomarańczowo-migdałowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2011-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto pomarańczowo-migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Składniki:

Przygotowanie:

To taki niby-keks. Ciacho piekłam z syropem migdałowym ale polecam zastąpić go (w PL chyba go nie ma) likierem migdałowym lub ostatecznie aromatem migdałowym.

Składniki na formę o wymiarach 30x12x7,5 cm

Miękkie masło/margarynę ucieramy chwilkę na puszystą masę dosypując porcjami cukier puder. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając ( masa może się ściąć, ale po dodaniu mąki stanie się gładka ). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy porcjami do ciasta cały czas ucierając (na niższych obrotach). Następnie dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty sok. Mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy syrop/likier/aromat migdałowy i posiekane migdały. Mieszamy dokładnie.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 55 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe