Kisielowiec

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2011-12-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kisielowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kisielowiec

Składniki:

Przygotowanie:

Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać łyżkę ciepłej wody. Następnie dodać przesianą mąkę z płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz kisiel(w proszku) i wymieszać. Ubić białka i dodać do wcześniejszej mieszanki, wylać i rozsmarować na blasze. (Do piany można dodać szczyptę soli, by była sztywniejsza). Piec w piekarniku 25 minut w 170 stopniach.

Kisielowa masa:
Ugotować dwie galaretki w 1,5 szkl. wody, schłodzić do skrzepnięcia(lekkiego), dodać serek, zmiksować, rozłożyć na upieczonym cieście, które powinno być już lekko ostudzone. (To wszystko musimy robić dość szybko, bo jeśli galaretka zastygnie, nie rozprowadzi się na cieście). Następnie wykonać galaretkę truskawkową na wierzch, według instrukcji na opakowaniu, ale tak, by nie była zbyt rzadka. Wylać na masę kisielową, według uznania dodać delicje lub owoc(brzoskwinia, banan)

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • ROL3ta, 2011-12-14 23:59:49
    ROL3ta
    smak ok, ale gdzie tu jakikolwiek związek z nazwą?
    Komentarz
  • jola0078, 2011-12-21 18:59:51
    jola0078
    ROL3ta napisał-a:
    2011-12-14 23:59:49
    smak ok, ale gdzie tu jakikolwiek związek z nazwą?

    a no taki jest związek z nawą, że kisiel jest jednym ze składników biszkoptu Radzę najpierw przeczytać dokładnie przepisz i dopiero potem dodawać jedną gwiazdkę.
    Komentarz
  • guacamole, 2011-12-21 19:31:14
    guacamole
    1
    Fajne ciasto zwlaszcza na wiosne czy lato do kawy. Sama robie podobne i tylko zmieniam owocowe dodatki.
  • Lady eSs, 2012-08-13 11:10:07
    Lady eSs
    1
    Wypróbowałam ten przepis i jestem bardzo zawiedziona. Zrobiłam wszystko tak, jak autorka napisała a nie wyszło... Chodzi o biszkopt, nie wyrósł, był twardy, sztywny, bez smaku. Zrobiłam ciasto dla gości a niestety nie nadawało się do jedzenia. Szkoda, że nie podano jeszcze, na jaką blachę to ciasto, wyszło niskie bo najwidoczniej użyłam za dużej blaszki. Ciacho byłoby smaczne gdyby nie ten niejadalny biszkopt.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe