Tagiatelle z łososiem

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2011-12-16
  • Tagiatelle z łososiem

Składniki:

  • cebula [0.5 szt.] (średniej wielkości)
  • czosnek [1 ząbek]
  • śmietana [0.5 op.] (małe opakowanie)
  • papryka (przyprawa) [2 łyżeczki] (łyżeczki płaskie, papryka słodka)
  • sól [2 szczypty]
  • oliwa z oliwek [1 łyżka]
  • oliwki [8 szt.]
  • natka pietruszki [1 łyżka] (w zależności czy lubisz natkę)
  • ser parmezan [1 łyżka] (albo więcej - jak kto lubi :))
  • makaron [8 szt.] (szt= gniazdko, tagiatelle)
  • łosoś [0.5 op.] (małe opakowanie, wędzony)
  • papryczka piri piri [1 szt.] (może być inna papryczka ostra)

Przygotowanie:

Na oliwie smażymy poszatkowany czosnek i cebulkę (drobna kostka) - ogień mały, czosnek i cebulę wrzucamy na zimną oliwę (sic!), czekamy aż cebula się zeszkli (nie może nabrać koloru).
Do zeszklonej cebulki i czosnku dodajemy pociętego łososia, pocięte (w krążki) oliwki, pociętą papryczkę ostrą, paprykę słodką.
Smażymy przez ok 3-5 min.
Jak łosoś zmieni kolor, odstawiamy na kilka sekund patelnię, tak, żeby wszystko lekko ostygło. Po chwili dodajemy śmietanę, sól i mieszamy szybko tak aby ładnie się wszystko połączyło.
Wstawiamy na ogień na ok 2-3 min (kilka razy należy pomieszać sos).

W między czasie gotujemy makaron al dente (oczywiście w posolonej wodzie).
Po odcedzeniu makaronu wrzucamy go od razu na patelnię (nigdy nie polewamy zimną wodę - brrr) i mieszamy z sosem.

Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i jeszcze mieszamy chwilę.

Podajemy makaron posypany parmezanem od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ryba po grecku

Komentarze

  • studentkaAM, 2014-09-18 14:36:14
    studentkaAM
    0
    Przepyszna propozycja na makaron. U mnie jednak z drobnymi modyfikacjami
    1. Makaron pełnoziarnisty gotowany w nieosolonej wodzie.
    2. 150 g wędzonego łososia w plastrach.
    3. Zamiast śmietany proporcja: 1 łyżka śmietany, 2 łyżki jogurty naturalnego. Plub brak doprawiania solą.

    Łosoś i tak jest już wystarczająco słony.
    I tak oto otrzymujemy przepyszne danie, na szybki i zdrowy obiad Wciągam na listę ulubionych

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem