Szybkie Surimi

  • Szybkie Surimi

Składniki:

  • papryka [1 szt.] (Opcjonalnie)
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • cukier [1 łyżeczka]
  • kwasek cytrynowy
  • ocet balsamiczny [3 łyżki] (Dressing)
  • pieprz [1 szczypta] (Dressing)
  • cukier [1 szczypta] (Dressing)
  • paluszki krabowe [1 op.] (surimi, Rozmrozic w mikrofalówce i pokroić w 1 cm kawałeczki)
  • brokuł [400 g] (Nie mogą być mrożone, gruba łodyga to zaleta)
  • kalarepa [1 szt.] (opcjonalnie)
  • roszponka (lub cykoria, opcjonalnie)
  • pomidory (opcjonalnie)
  • olej słonecznikowy [3 łyżki] (lub inny niearomatyczny (Dressing))
  • musztarda [1 łyżeczka] (ostra, Dijon, (Dressing))

Przygotowanie:

Zagotować 3 litry wody, doprawić solą, cukrem, szczyptą kwasku cytrynowego.
Porozdzielane różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę łodygę wraz z opcjonalnymi: papryką i kalarepą wsypywać partiami do gotującej się wody.
Warzywa gotować około 5 - 8 minut.
Ugotowane, twarde warzywa umieścić w misce z bardzo zimną wodą i kostkami lodu, aby zastopować gotowanie. Zmienić kilkukrotnie wodę, wyjąć warzywa na durszlak.
Osuszone warzywa posypać połamaną sałatą, pokrojonym pomidorem i surimi.
Przygotować sos, łącząc wszystkie składniki dressingu. Zalać sosem lub podać go osobno, aby każdy mógł sobie sam przyprawić sałatkę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta