Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2011-12-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a następnie pokroić w paski. Karpia sprawić, nie odcinając głowy, natrzeć solą.

Kaszę zalać szklanką wrzątku, dodać sól i łyżkę masła, ugotować.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać grzyby i całość podsmażyć. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem.

Gdy farsz przestygnie, połączyć go z żółtkami. Doprawionym nadzieniem nafaszerować rybę, zszyć i ułożyć w brytfannie. Podlać resztą stopionego masła i 2 łyżkami wody. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym tłuszczem.

Upieczonego karpia przełożyć na półmisek i podlać przygotowanym sosem. Sos z połączyć z bulionem, zaprawić 150 ml śmietany i szybko zagotować.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • daruma, 2011-12-25 15:16:53
    daruma
    fotka z książki kucharskiej i to jeszcze flesz się na karpiku odbił ;D
    Komentarz
  • beatraxx, 2011-12-26 15:57:06
    beatraxx
    no własnie czy to foto jest zrobione książce ??
    Komentarz
  • cukiernik1212, 2011-12-27 12:28:36
    cukiernik1212
    Zdecydowanie zdjęcie z jakiejś gazety lub książki kucharskiej i jeszcze ten flesz ;/
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem