Sos beszamelowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2009-12-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos beszamelowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos beszamelowy

Składniki:

  • masło [30 g]
  • mąka pszenna [30 g]
  • mleko [1 szklanka]
  • jajka [2 szt.]
  • ser żółty [30 g]
  • sól [1 szczypta]

Przygotowanie:

Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją mlekiem. Jaja ubić i wlewać stopniowo do przestygniętego sosu. Dodać utarty ser, doprawić solą i wymieszać.
Sos beszamelowy powinien być tak gęsty, aby utrzymywał się na powierzchni potraw, które polewa się nim i następnie zapieka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką