Moczka po Śląsku

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2011-12-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka po Śląsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka po Śląsku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka po Śląsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka po Śląsku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka po Śląsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka po Śląsku

Składniki:

Przygotowanie:

Piernik pokroić na małe kosteczki, wrzucić do garnka i zalać 0,75 litra zimnej wody. Odstawić na 0,5 godziny do rozmiękczenia. Po upływie tego czasu, należy całość zacząć gotować na średnim ogniu. Teraz należy dodać: płatki migdałów, rodzynki, drobno lub średnio pokrojone orzechy włoskie oraz suszone śliwki. Dodać cukier do smaku. Całość gotować od 20 do 30 minut.

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Milusia_Elunia, 2011-12-25 14:03:02
    Milusia_Elunia
    naprawdę PYCHA !
    Komentarz
  • motocomfort, 2011-12-26 19:03:41
    motocomfort
    Może i pycha, ale wizualnie wygląda nie ciekawie.
    Komentarz
  • iceflower, 2011-12-27 18:06:05
    iceflower
    Jadłam dzisiaj ten śląski specyfik w pracy, tylko zalany piwem, nie wodą. Nie powiedziałabym, że pycha, ale ocenić się nie podejmuję. Bardzo to specyficzne.
    Komentarz
  • kropka75, 2012-02-22 08:11:49
    kropka75
    1
    Co to jest? Bo na pewno nie moczka po śląsku.

    Moczna po śląsku wymaga zabarwienia na ciemno, ciemnym, bezalkoholowym piwem. Niektórzy dziś prererują kakao.
    I jest zakwaszana. Kompotem agrestowym lub sokiem z cytryny.

    Bakalie mają być bardzo drobne, a suszone owoce pokrojone.

    I konieczne są figi.

    A taka prawdziwa moczka, z dziada pradziada, robiona jest na wywarze warzywnym lub/i gotowanych głowach rybich.

    To co wyżej, nie jest nawet podobne do moczki.
  • As1234, 2012-02-23 09:38:51
    As1234
    ??? CO TO JEST? Kiedy się to je, co to w ogóle za danie?
    Komentarz
  • Susanna, 2012-02-24 20:54:28
    Susanna
    Moczkę przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia. Tylko raz w roku.
    Komentarz
  • kora777, 2012-02-26 11:14:55
    kora777
    ohydie brzmi to pisze kropka75. rybi wywar, piwo i figi? blee! kuchnia slaska nigdy mnie do siebie nie przekona :/
    Komentarz
  • ania793, 2012-02-28 17:16:42
    ania793
    może to smaczne ja mieszkam na ślasku ale nigdy tego nie jadłam wygląda jak braja- bez urazy
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem