Pachnące bułeczki cynamonowe

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2011-12-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pachnące bułeczki cynamonowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pachnące bułeczki cynamonowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pachnące bułeczki cynamonowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pachnące bułeczki cynamonowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pachnące bułeczki cynamonowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pachnące bułeczki cynamonowe

Składniki:

  • mąka [600 g]
  • cukier [100 g]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • drożdże [45 g] (lub 21g suchych drożdzy)
  • masło [100 g]
  • mleko [400 ml]
  • jajka [2 szt.]
  • nadzienie:
  • masło [150 g]
  • cukier [150 g]
  • cynamon [1.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste (jeśli się klei dodać kilka łyżek mąki). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.

Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.

W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu. Jeśli masło nie jest na tyle miękkie, by nim smarować surowe ciasto, roztopić.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symatrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.

Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230ºC, jeśli będą zbyt szybko 'łapać' kolor - przykryć od góry folia aluminiową.

Przepis znalazłam w internecie po tym jak skosztowałam tego specjału w Szwecji, gdzie są to tradycyjne wigilijne bułeczki. Nie ma nic lepszego niż aromat cynamonu !Polecam =) Zdjęcia prezentują klasyczne oryginalne bułeczki oraz moje wypieki =)

Podawać ciepłe.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z buraków

Komentarze

  • dorka1980, 2011-12-26 11:47:23
    dorka1980
    nie za bardzo kumam co zrobić z tym spodem bułeczek? bo mam dwa prostokąty, mniejszy i większy, i co dalej?
    Komentarz
  • megi-megi, 2011-12-27 10:12:01
    megi-megi
    No ja też nie wiem, co to jest spód bułeczek?
    Jakaś podpowidź?
    Komentarz
  • iceflower, 2011-12-27 18:14:01
    iceflower
    Do wizażowego konkursu moim zdaniem powinno się zgłaszać przepisy własne, a nie cudze znalezione na blogach.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką