SIEMIENIOTKA

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2011-12-25
  • SIEMIENIOTKA

Składniki:

Przygotowanie:

MÓJ PRZEPIS ŚWIĄTECZNY TO ŚLĄSKA TRADYCYJNA ZUPA WIGILIJNA
"SIEMIENIOTKA",KTÓRĄ NA ŚLĄSKU PRZEKAZYWALI OD POKOLEŃ BABCIA
MOJEJ BABCI A TERAZ MAMIE I PÓŹNIEJ MNIE .OTO TEN PRZEPIS:

PRZYGOTOWANIE:

Konopie płuczemy na sicie, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy, a następnie
gotujemy przez godzinę w 2 litrach wody.To jest obróbka wstępna. Teraz
nasiona odcedzamy, wysypujemy na dno garnka i przy pomocy drewnianej
kuchennej pałki wyciskamy z nich białą zawartość nasion.Otrzymane w
ten sposób "mleczko" przelewamy do drugiego naczynia, zaś do
nasion konopi dolewamy stopniowo 2,5 litra gorącej wody, przeznaczona na
zupę i czynność tłuczenia nasion powtarzamy kilka razy. Uzyskaną
podstawę zupy wigilijnej dopełniamy mlekiem, zagęszczamy mieszaniną
mąki i wody słodzimy i solimy do smaku. Całość zagotowujemy, stale
mieszając, aby zypa nie przypaliła się i nie wykipiała .Przed podaniem
dodajemy łyżkę masła i trzymamy pod pokrywką dla uniknięcia
kożuszka.

Zupę podaje się z kaszą gryczaną albo zwykłą. To moja tradycja
rodzinna którą przekazujemy od pokoleń życzę smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe