Świąteczne pierniczki babuni

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2011-12-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki babuni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki babuni
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki babuni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki babuni
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki babuni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki babuni

Składniki:

Przygotowanie:

W garnku należy rozpuścić tłuszcz razem z cukrem, dodać do tego miód, sypkie przyprawy do piernika i cynamon, zagotować, ciągle mieszając aby się nie przypaliło, następnie ostudzić. W dużej misce połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. DO mąki dolać wcześniej przygotowany roztwór miodowy, a na końcu jajka.Wyrabiać ciasto ręką aż powstanie jednolita masa. Z tak przygotowanego ciasta odrywamy mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na gr. ok 0,5-1 cm i wycinamy pierniczki foremkami, układamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku średnio 10-12 minut (bez termoobiegu).

Upieczone pierniczki lukrujemy i dekorujemy orzechami, wiórkami kokosowymi, posypkami. Pierniczki najlepiej przechowywać w plastikowym zamykanym pojemniku za kilkoma kromkami chleba co sprawdza iż będą mięciutkie chyba,że wcześniej zostaną zjedzone ale z 1 porcji wychodzi ich całkiem sporo.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem