Kabaczek pod beszamelem

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2009-12-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kabaczek pod beszamelem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kabaczek pod beszamelem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kabaczek pod beszamelem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kabaczek pod beszamelem

Składniki:

  • kabaczek [1 szt.]
  • mleko [0.5 szklanki]
  • sól [1 szczypta]
  • cukier [1 szczypta]
  • przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej [1 łyżka] (np. Kamis)
  • sos beszamelowy
  • bułka tarta [1 szczypta]
  • masło [1 łyżka] (stopione)
  • ser żółty (wg uznania)

Przygotowanie:

Kabaczek pokroić w plastry grubości ok. 1,5cm i wykroić z nich środek. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka.
Ugotowany kabaczek wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać przyprawą do potraw meksykańskich. Polać sosem beszamelowym (przepis u mnie pod nazwą 'Sos beszamelowy'), a następnie posypać startym żółtym serem. Obruszyć tartą bułką i skropić stopionym masłem.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C do momentu aż beszamel się zarumieni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Tęczowa sałatka warstwowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką