Orzechowiec

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2011-12-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowiec

Składniki:

Przygotowanie:

Chociaż u każdego inaczej się nazywa i może ma inne ilości składników , zawsze jest pyszny.

Ciasto
z podanych składników zagnieść ciasto, mąkę przesiać na blat/stolnicę zrobić wgłębienie, dodać wszystkie składniki i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na 2 lub 3 placki rozwałkować i piec 10-15 min w 180 stopniach C. Na jeden z placków może być grubszy bo na niego wykłada się masę orzechową i dopiero piecze.
Masa orzechowa
orzechy można posiekać wg uznania, w garnku rozpuścić margarynę cukier i miód dodać orzechy i gotować na małym ogniu ok. 10 min, mieszając, gorącą masę przełożyć na jeden z placków i piec jak poprzednie.
Masa budyniowa
na mleku ugotować budyń, przestudzony dodawać do utartego masła, przestudzone placki przekładać kremem.
Ciasto owinąć całe w folię aluminiową bądź spożywczą , schłodzić, najlepiej smakuje 2/3 dnia, każdego jest jeszcze lepsze bo kruszeje, mięciutkie, słodziutkie i pyszne. Od kiedy nauczyłam się go robić nie wyobrażam sobie bez niego żadnych świąt.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • imitate, 2012-10-16 17:06:03
    imitate
    1
    Ja zrobiłam po swojemu bo ciasto z warstwą orzechową trochę mi się rozpłynęło i musiałam zrezygnować z dwóch na rzecz czterech warstw co zresztą widać na zdj

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe