Pieczone pierogi i bułeczki z kapustą i grzybami

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierogi i bułeczki z kapustą i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierogi i bułeczki z kapustą i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierogi i bułeczki z kapustą i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierogi i bułeczki z kapustą i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierogi i bułeczki z kapustą i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierogi i bułeczki z kapustą i grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-15 min. Jak urośnie dodać resztę składników i tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dobrze wyrobić i odstawić na ok 1h do wyrośnięcia.
FARSZ:
Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem wrzucić do odsączonej kapusty. Pogotować chwilę, aby płyn odparował. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.


Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 2-3mm i kroić kwadraty o boku 10 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać po przekątnej. Można również nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem