Karpatka z masą śmietanową

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2009-12-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karpatka z masą śmietanową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karpatka z masą śmietanową

Składniki:

Przygotowanie:

Maślano-budyniowy krem zamieniłam na lżejszy - śmietankowy. Nie jest to już taka typowa karpatka, ale wg mnie jej delikatniejsza wersja.


Wodę i tłuszcz zagotować, odstawić. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierać na wolnym ogniu około 3 minut. Odstawić, wystudzić.
Wbić całe jaja, ucierać, aż powstanie lśniąca masa.
Podzielić ciasto na dwie części. Upiec dwa placki w temp. 200° przez ok. 30 min.

Rozrobić gotowy krem "Masa śmietanowa do ciast i tortów" Dr.Oetkera.
Przełożyć placki masą. Posypać cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • delightful_girl, 2010-01-01 21:43:09
    delightful_girl
    1
    Jejku, jak zobaczyłam ten przepis to od razu musiałam tu wejść i skomentować! Wprost uwielbiam to ciacho! Jutro zrobię. A przepis dobry.
  • ZuziaFruzia, 2010-01-05 11:04:40
    ZuziaFruzia
    0
    Fajny pomysł z tą masą śmietanową, często używam jej do tortów. Muszę wypróbować Twój przepis, bo czuję że będzie pyszna.
  • delightful_girl, 2010-01-22 09:22:10
    delightful_girl
    No i jak pisałam, zrobiłam. Wyszło pyyszne! Polecam każdemu kto zajada się karpatką.
    Komentarz
  • catttt, 2010-05-05 12:47:20
    catttt
    3
    O wiele bardziej wolę karpatkę z masą śmietanową od tej z budyniową, bo jest lżejsza, można więcej zjeść
    ja odstawiam na kilka godzin (2-3) do lodówki, aby masa jak to mówi moja babcia stęchła, wtedy lepiej się kroi.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe