Ostra zupa z soczewicy - krem

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, bezglutenowe , dodano: 2012-01-01
  • Ostra zupa z soczewicy - krem

Składniki:

  • soczewica (2 szklanki)
  • czosnek [5 ząbków]
  • kurkuma [1 łyżka]
  • bulion warzywny (8 szklanek)
  • sól
  • pieprz
  • chili (przyprawa) (1/2 łyżeczki)
  • cebula [5 szt.] (duże)
  • kminek [1 łyżka] (lub kumin, mielony)
  • sos sojowy [4 łyżki] (jasny)
  • olej (lub masło)

Przygotowanie:

Soczewicę wypłukać, wsypać do garnka i zalać 2 szklankami bulionu. Przykryć i dusić 15 min na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, smażyć na oleju (lub maśle) na patelni przez 5 min. Dodajemy kurkumę, kumin (lub kminek), sos sojowy. Przykrywamy i dusimy 2 min.
Usmażoną cebulę z przyprawami dodajemy do soczewicy. Dolewamy resztę bulionu i wsypujemy chili. Mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą, i gotujemy na wolnym ogniu 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: chłodnik z botwiny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta