Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka [1.5 szklanki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • drożdże [10 g] (świeże)
  • mleko [80 ml]
  • masło [80 g]
  • sól [1 szczypta]
  • jajka [1 szt.]
  • Nadzienie
  • rodzynki [80 g]
  • kandyzowana skórka pomarańczowa [50 g]
  • kandyzowana skórka z cytryny [50 g]
  • migdały [50 g]
  • cynamon [1 łyżka]
  • kardamon [1 łyżka]
  • rum [4 łyżki]
  • masa marcepanowa [250 g]
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę mąki, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do połączenia
się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż
podrośnie.
Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy, zalewamy
rumem i odkładamy na ok. 2 godziny.
Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy
na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk.
Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte
ściereczką na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i
podwoi swoją objętość.
Ciasto wałkujemy na ok. 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto
zagniatamy tak, aby połączyło się z bakaliami. Ponownie wałkujemy na
kształt owalny i na środek wykładamy wałek z zagniecionej wcześniej
masy marcepanowej. Boki ciasta składamy, dobrze dociskając miejsce z
marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia,
układamy na nim ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok.
godzinę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 40 min w temp.180'C.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką