Kurczak Tikka

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia indyjska , dodano: 2009-12-14
  • Kurczak Tikka

Składniki:

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc.

Rano, pokrojony na małe (2-3 cm) kawałeczki kurczak wkładamy do tej marynaty, przykrywamy i dajemy do lodówki na kilka godzin, przynajmniej 5.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Nabijamy na patyczki do grilla (wcześniej namoczone w wodzie)

Wkładamy do piekarnika na 20-35 minut

5 minut przed wyciągnieciem z piekarnika polewamy roztopionymi trzema łyżeczkami masła.

Jest to przepis podstawowy i w zależnosci od kraju istnieje wiele jego modyfikacji.

Pozdrawiam i życzę smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Monika2001, 2010-01-09 19:48:31
    Monika2001
    2
    Ocenilam "na oko" ale jak sie zacznie sezon grillowy to obiecuje skorzystac. Z tego co moge przeczytac, kurczak wyjdzie bardzo delikatny i soczysty za sprawa marynaty z jogrurtu a takze dobrze przyprawiony. Mozna sobie chyba ulatwic zycie i przygotowac w ten sposob cale kawalki i wrzucic na grilla. Jesli jednak szaszlyki to kawalki miesa "przeplotla" bym np. ananasem lub brzoskwinia, chyba by pasowaly do reszty przypraw, co o tym myslisz?
    Potrawa wydaje mi sie rowniez jak poprzednia (Kurczak Thaj Green) , niskokaloryczna (jak bede robic to oblicze a to dlatego, ze praktycznie nie ma w niej dodatku tluszczow typu olej itp.
  • kulbit, 2010-01-09 23:33:26
    kulbit
    1
    Nigdy w życiu nie marynowałam mięsa w jogurcie
    Ale po przeczytaniu Twojego przepisu na pewno to wypróbuje
    Pewnie użyje innych przypraw, bo nie wszystkie z powyższego składu mi pasują, ale sam pomysł jest rewelacyjny
    Daje 5 nie dlatego, że wiem jak to będzie dobre ale dlatego, że jest to dla mnie nowość kulinarna i brzmi bardzo intrygująco
  • Eva ID, 2010-01-10 10:11:45
    Eva ID
    Moniko i Kulbit,
    bardzo dziękuję za bardzo sympatyczne recenzje *

    Moniko, nie trzeba czekać na sezon grilowy, jeśli zrobisz te szszłyki z kurczaka w piekarniku, to będzie to ciekawe urozmaicenie zimowych wieczorów ))

    Nie dawałabym ananasa i innych owoców, raczej kawałki papryki, cebuli jeśli już, to jest przepis, który w różnych wersjach występuje w Indiach, Pakistanie... generalnie w tym rejonie Azji.


    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-10 10:55:14
    kropka75
    3
    Bardzo fajny przepis i ciekawa marynata. Na pewno zrobię.
    Brzmi smakowicie.

    A na patelni też można, nie przypali się pozostałość po tej marynacie?
    Czy to wychodzi pikantne? Ilość papryki taka słuszna. Ale jogurt pewnie to neutralizuje.
  • Eva ID, 2010-01-10 15:05:22
    Eva ID
    Kropka75 dziękuję za bardzo miłą recenzje

    Marynatę jogurtową w momencie doprawiania można mniej lub bardziej zrobić pikantną, wszystko zależy od tego jak lubimy jeść, ale trochę pikantna powinna być.

    Nie polecam na patelni, zdecydowanie wersja w piekarniku lub na grillu jest dla tej potrawy najlepsza.

    Jednakże istnieje też wersja przygotowania Chicken Tikka Masala, w której kurczaka się nie marynuje, lecz smaży a potem dodaje do niego jogurtu.

    Postaram się kiedyś dodać także ten drugi przepis.
    Komentarz
  • kulbit, 2010-01-12 22:29:28
    kulbit
    Dziś zrobiłam takiego kuraka!
    Jestem zadowolna, że dałam Ci 5 gwiazdek bo mięsko było rewelacyjne!!!
    Kruche, delikatne, intensywne w smaku i aromacie
    REWELACJA

    dzięki kobieto za ten przepis
    Komentarz
  • Ratatuj, 2010-01-13 15:30:18
    Ratatuj
    1
    Ewo ale smakowite danie! Brzmi fantastycznie.Wypróbuję go w najbliższym czasie ale już jestem pewna ,ze to poezja dla podniebienia
    Lubię takie rzeczy a skoro Kulbit już degustowała więc tym bardziej zachęca do działania!
  • Eva ID, 2010-01-14 20:21:25
    Eva ID
    Dziękuję Kulbit

    Ogromnie się cieszę, że smakowała Ci ta wersja przyrządzenia kurczaka ))

    Żałuję, że nie dodałam zdjęcia, ale to dlatego, że to mój pierwszy przepis jaki pisałam i się trochę pogubiłam... nadal się gubię ale już mniej to jest szansa, że dodam zdjęcie

    Ratatuj, ja mieszam marynatę wieczorem i wkładam do lodówki, rano już pokrojonego dzień wcześniej kurczaka wrzucam do marynaty i idę do pracy.

    Gdy wracam..... pół godzinki i gotowy obiad.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem