Sero-makowiec

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sero-makowiec

Składniki:

  • Kruche ciasto:margaryna [200 g]
  • mąka tortowa [2 szklanki]
  • cukier puder [100 g]
  • żółtka, [4 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • płatki migdałów [2 łyżki]
  • Masa makowa:gotowa masa makowa [1000 g]
  • Masa serowa:tearóg sernikowy [700 g]
  • jajka [3 szt.]
  • śmietana kremówka [100 ml]
  • budyń śmietankowy [60 g]
  • miękka margaryna lub masło [80 g]
  • cukier puder [100 g]

Przygotowanie:

Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i
podzielić na dwie części (2/3 i 1/3),zawinąć w folię i włożyć do
lodówki na 60 minut. Tortownicę 24cm. wysmarować tłuszczem i
oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większym
kawałkiem ciasta wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać
widelcem.Podpiekamy kruchy spód ok.10?15 minut w temperaturze 200°C. Drugą część ciasta zatrzeć na tarce o dużych oczkach.

Masa makowa:RADA:jeśli gotowa masa makowa byłaby sucha wtedy można dodać 1 ubite białko i trochę miodu.

Masa serowa. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym
jajku,następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami twaróg sernikowy. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć.

Na podpieczony kruchy spód nałożyć masę makową,następnie
nałożyć masę serową i wyrównać. Wierz posypać startym ciastem i
płatkami migdałowymi.

Sero-makowiec włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180°C piec 60 minut. Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć z niego sernik.
Najsmaczniejszy na drugi dzień.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe